Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorŠimák, Martin
dc.contributor.authorPapáčková, Lucie
dc.date.accessioned2021-12-08T13:36:16Z
dc.date.available2021-12-08T13:36:16Z
dc.date.issued2016
dc.date.submitted2016-08-19
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/123456789/34559
dc.description.abstractDiplomová práce na téma Potravinová pomoc a potravinové banky v boji proti chudobě v České republice má snahu nahlédnout do problematiky chudoby a představit potravinovou pomoc a potravinové banky v České republice jako možný nástroj v boji proti ní. Cílem práce je představit činnost potravinových bank v České republice, popsat jejich strukturu, poukázat na význam potravinové pomoci, na důležitost spolupráce mezi potravinovými bankami a organizacemi, které bojují proti hladu a chudobě, seznámit s projektem PEAD Evropské unie a v neposlední řadě představit řízení potravinové banky. První část práce vystihuje základní problematiku, zabývá se chudobou, koncepty chudoby a měřením chudoby, neboť právě tyto přímo souvisí s potravinovou pomocí a jsou propojeny s myšlenkou potravinových bank. Přibližuje pojmy spojené s chudobou jako je materiální deprivace či sociální vyloučení a poukazuje na skutečnost, že chudobu je potřeba vnímat i v širších souvislostech a zaměřit se i na další dimenze chudoby jako je zdraví, vzdělání, přístup ke službám a bezpečnost. Druhá část práce se již konkrétně věnuje potravinové pomoci a projektu potravinových bank. Zaměřuje se na právo na jídlo jako nárok všech lidí na plné zachování lidských práv v oblasti jídla a výživy, definuje lidská práva se zaměřením na práva sociální, včetně legislativní úpravy práva na jídlo v mezinárodních dokumentech. V této části jsou rovněž představeny druhy a formy potravinové pomoci a celosvětové organizace bojující proti hladu a chudobě. Podrobněji se práce zabývá evropskou potravinovou pomocí, představuje činnost Fondu evropské pomoci nejchudším osobám a také Operační program potravinové a materiální pomoci v České republice. Zvláštní pozornost je věnována projektu potravinových bank, jejich poslání a cílům, soustřeďuje se na činnost potravinových bank v České republice, popisuje jejich strukturu, řízení a poukazuje na význam potravinové pomoci a na důležitost spolupráce mezi potravinovými bankami a organizacemi, které bojují proti hladu a chudobě. Tato diplomová práce přináší ucelené informace o problematice potravinové pomoci a projektu potravinových bank v boji proti chudobě a může přispět k pochopení významu této pomoci.cze
dc.format127
dc.format127
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectchudoba; materiální deprivace; sociální vyloučení; potravinová pomoc; potravinové bankycze
dc.subjectpoverty; material deprivation; social exclusion; food assistance; food bankseng
dc.titlePotravinová pomoc a potravinové banky v boji proti chudobě v České republicecze
dc.title.alternativeFood Aid and Food Banks in the Fight Against Poverty in the Czech Republiceng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag47293
dc.description.abstract-translatedThe diploma thesis on the topic of Food Aid and Food Banks in the Fight Against Poverty in the Czech Republic endeavours to look into the issue of poverty and presents food aid and food banks in the Czech Republic as a possible tool in the fight against it. The aim of this work is to present the activities of the food banks in the Czech Republic, to describe their structure, to point out the significance of food aid, the importance of cooperation between the food banks and organizations that fight hunger and poverty, to give information about the European Union FEAD project and finally to present the management of a food bank. The first part of the work describes the basic issues, deals with poverty, concepts of poverty and measuring poverty, since these are directly linked to food aid and are connected with the idea of food banks. It zooms in on the concepts associated with poverty, such as material deprivation and social exclusion, and points to the fact that it is necessary to see poverty in the broader context and to focus on other dimensions of poverty, such as health, education, access to services and security. The second part of the work specifically deals with food aid and the food bank project. It focuses on the right to food as the right of all people to full observance of human rights in the area of food and nutrition, it defines human rights with a focus on social rights, including the legislative regulation of the right to food in international documents. This section also introduces the types and forms of food aid and global organizations fighting against hunger and poverty. The work deals with European food aid in more detail, it presents the activities of the Fund for European Aid to the Most Deprived, and also the Operational Programme of Food and Material Assistance in the Czech Republic. Special attention is given to food banks, their mission and goals, it focuses on the activities of the food banks in the Czech Republic, describes their structure, management and highlights the significance of food aid and the importance of cooperation between the food banks and organizations that fight hunger and poverty. This thesis brings comprehensive information on the issue of food aid and the food banks project in the fight against poverty and can contribute to an understanding of the importance of such assistance.eng
dc.date.accepted2016-09-08
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineRehabilitační - psychosociální péče o postižené děti, dospělé a seniorycze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programRehabilitacecze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeKlímová, Marie


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam