Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKotrbová, Kvetoslava
dc.contributor.authorVidršperková, Kristýna
dc.date.accessioned2021-12-08T13:35:30Z
dc.date.available2021-12-08T13:35:30Z
dc.date.issued2016
dc.date.submitted2016-08-16
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/123456789/34484
dc.description.abstractTématem diplomové práce je kouření v restauračních zařízeních v centru Plzně. Kouření v restauračních zařízeních ohrožuje nejen jejich návštěvníky, ale zejména zaměstnance. Tato skupina obyvatel se stává pasivními kuřáky po celou pracovní dobu, což může mít negativní zdravotní následky. Hlavním cílem práce bylo zmapovat problematiku kouření v restauračních zařízeních z pohledu jejich zaměstnanců. K tomuto cíli byly stanoveny tři výzkumné otázky. Výzkum byl realizován pomocí kvalitativního šetření. Polostrukturovaný hloubkový rozhovor byl proveden se 13 respondenty, kteří byli vybráni metodou sněhové koule. Informace byly vyhodnoceny pomocí metody otevřeného kódování a podaly odpovědi na výzkumné otázky. První výzkumná otázka - Jaké jsou kuřácké návyky zaměstnanců kuřáckých restauračních zařízení? Z výzkumu je zřejmé, že se zvýšil počet vykouřených cigaret u většiny zaměstnanců kuřáckých restauračních zařízení. Druhá výzkumná otázka - Jak vnímají zaměstnanci kuřáckých restauračních zařízení riziko pasivního kouření? Z odpovědí respondentů vyplynulo, že pasivní kouření nevnímají jako rizikový faktor, který by mohl ohrozit jejich zdraví. Práce v kuřáckém prostředí vadí pouze malé části respondentů. Třetí výzkumná otázka byla stanovena takto: Jaký je postoj zaměstnanců kuřáckých restauračních zařízení k nové plánované protikuřácké legislativě? Z výzkumu vyplynulo, že většina respondentů si nepřeje přijetí zákazu kouření v restauračních zařízeních. Důvodem jsou obavy o zaměstnání, snížení tržeb, odmítání zákazů obecně nebo fakt, že jsou sami kuřáci. Pouze malá část dotazovaných má obavu o své zdraví a přivítala by novelu zákona. V rámci rozhovoru byla s respondenty provedena krátká intervence, která měla informovat zaměstnance restauračních zařízení o riziku pasivního kouření. Z výzkumu vyplynulo, že zaměstnanci kuřáckých restauračních zařízení příliš nevnímají riziko pasivního kouření. Často jsou tabákovému kouři vystaveni i ve svém volném čase. Nejúčinnější prevenci mohou zajistit politici, kteří by prosadili zpřísnění legislativy.cze
dc.format73 s. (135 167 znaků)
dc.format73 s. (135 167 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectKouřenícze
dc.subjectTabákcze
dc.subjectPasivní kouřenícze
dc.subjectRestaurační zařízenícze
dc.subjectZákaz kouřenícze
dc.subjectZaměstnaneccze
dc.subjectOchrana zdravícze
dc.subjectSmokingeng
dc.subjectTobaccoeng
dc.subjectPassive Smokingeng
dc.subjectRestaurant Facilitieseng
dc.subjectSmoking Prohibitioneng
dc.subjectEmployeeeng
dc.subjectHealth Protectioneng
dc.titleProblematika kouření v restauračních zařízeních v centru Plzněcze
dc.title.alternativeSmoking in restaurant facilities in Pilsen city centereng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag46963
dc.description.abstract-translatedThe topic of this diploma thesis is ´Smoking in restaurant facilities in Pilsen city center´. Smoking in restaurant facilities harms not only their visitors but especially their employees. This group of citizens becomes passive smokers for the entire working time which may have negative health consequences. The main goal of this thesis was to map out the problem of smoking in restaurant facilities from their employee´s point of view. Three research questions have been determined towards fulfilling this goal. The research was implemented with the help of qualitative survey. Semi-structured in-depth interview was carried out with 13 respondents who had been chosen through the snowball sampling method. Information was evaluated through the open coding method and it has responded to the research questions. The first research question - What are the smoking habits of smoking restaurant facility employees? The research has proven that the amount of cigarettes smoked by the smoking restaurant facility employees has raised. The second research question - How do the employees of smoking restaurant facilities perceive the risk of passive smoking? Respondent´s answers have provn that they do not perceive passive smoking to be a risk factor which might harm their health. Only a minor part of respondents minds working in a smoking environment. The third research question was put this way: What is the attitude of employees in smoking restaurant facilities towards the new planned anti-smoking legislation? The research has proven that most respondents does not wish the acceptance of smoking prohibition in restaurant facilities. The reasons are concerns for their jobs, decrease in revenue, refusal of prohibition in general ort he fact that they themselves are smokers. Only a small number of respondent sis acutally concerned about their health and would welcome an amendment to the Act. A short intervention was carried out with the respondents within the research, which was supposed to inform the employees of restaurant facilities about the risks of passive smoking. The research has proven that employees of smoking restaurant facilities do not perceive the risk of passive smoking really. They are often exposed to tobacco smoke even in their leisure time. The most effective prevention may be ensured by politicians who would enforce a stricter legislation.eng
dc.date.accepted2016-09-20
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineOdborný pracovník v ochraně veřejného zdravícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameMgr.
dc.thesis.degree-programVeřejné zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereeFilka, Jozef


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam