• Přihlásit se
    Zobrazit záznam 
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Rizika spojená s redukčními dietami

    Thumbnail
    Zobrazit/otevřít
    Plný text práce (1.220Mb)
    Posudek vedoucího práce (564.6Kb)
    Posudek oponenta práce (649.5Kb)
    Průběh obhajoby práce (307.3Kb)
    Datum
    2016
    Autor
    Žůrková, Kristýna
    Metadata
    Zobrazit celý záznam
    Abstrakt
    V teoretické části bakalářské práce "Rizika spojená s redukčními dietami" se zabývám obezitou, jejími příčinami a důsledky, dále pak redukčními dietami s vyváženým poměrem základních živin, dietami se sníženým obsahem sacharidů i dietami se sníženým obsahem tuků, jejich základní charakteristikou a následným zhodnocením shrnujícím klady a zápory těchto dietních postupů i jejich potenciální rizika, která mohou ohrozit pacientovo zdraví. V části praktické je popsán kvalitativní výzkum, kterého se zúčastnilo celkem pět respondentek s nadváhou či obezitou ve věku od 22 do 51 let. Naším cílem bylo během čtyř měsíců snížit jejich hmotnost odbouráním tukové tkáně při co nejlepším zachování tkáně svalové. Toho jsem se snažila docílit pomocí diety s vyváženým poměrem základních živin s mírným omezením energetického příjmu za současného zařazení vhodné pravidelné pohybové aktivity. První respondentka dokázala zhubnout 8,7 kg, přičemž tuková tkáň tvořila 7,1 kg a došlo k navýšení bezvodé aktivní tělesné hmoty o 0,2 kg. Druhá respondentka zhubla 1,3 kg, následně přibrala 3,3 kg, poté opět zhubla asi 3 kg; výsledný rozdíl před a po výzkumu činil pokles hmotnosti o 0,5 kg, přičemž se jednalo o úbytek 0,9 kg aktivní tělesné hmoty (z toho úbytek 0,2 kg bezvodé aktivní tělesné hmoty) a příbytek 0,4 kg tukové tkáně. Třetí respondentka rovněž podle měření Bodystatu zhubla o 0,5 kg (0,1 kg tuku a 0,4 kg aktivní tělesné hmoty), ale došlo k navýšení bezvodé aktivní tělesné hmoty o 0,2 kg. Čtvrtá respondentka dokázala zhubnout o 4 kg za dobu tří měsíců, výzkum však nedokončila z důvodu neplánovaného těhotenství. Pátá respondentka snížila svou hmotnost o 8 kg; jednalo se o 7,2 kg tukové tkáně a 0,8 kg aktivní tělesné hmoty (a z toho úbytek 0,2 kg bezvodé aktivní tělesné hmoty). Závěrem lze říci, že dvě respondentky dokázaly úspěšně snížit převážně množství své tukové tkáně, jedna respondentka dosáhla úbytku bezvodé aktivní tělesné hmoty a příbytku tukové tkáně, jedna respondentka především přibrala bezvodou aktivní tělesnou hmotu a jedna respondentka výzkum nedokončila.
    URI
    https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/34214
    Kolekce
    • Zdravotně sociální fakulta

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Procházet

    Vše v repozitářiTypy publikacíDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

    Můj účet

    Přihlásit seZaregistrovat se

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV