• Přihlásit se
    Zobrazit záznam 
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Bílkoviny ve výživě kondičních kulturistů

    Thumbnail
    Zobrazit/otevřít
    Plný text práce (1.020Mb)
    Posudek vedoucího práce (508.3Kb)
    Posudek oponenta práce (761.9Kb)
    Průběh obhajoby práce (255.5Kb)
    Datum
    2016
    Autor
    Krčová, Daniela
    Metadata
    Zobrazit celý záznam
    Abstrakt
    Bakalářská práce se zaměřuje na význam bílkovin ve výživě kondičních kulturistů. Prvním cílem bakalářské práce je zmapovat, z jakých zdrojů (potravin i suplementů) kondiční kulturisté nejčastěji čerpají bílkoviny. Druhým cílem je zmapovat průměrný týdenní příjem bílkovin u vybraných kondičních kulturistů. V teoretické části bakalářské práce shrnuji veškeré důležité informace týkající se bílkovin v souvislosti s kulturistikou. Bakalářská práce může v budoucnu sloužit kulturistům k lepší orientaci v problematice bílkovin. Na začátku práce se zabývám obecnými charakteristikami bílkovin a kondiční kulturistiky. Dále popisuji metabolismus bílkovin a rozdíly v potřebě bílkovin mezi běžnou populací a kulturisty. Jednoduše se zmiňuji o důležitých zdrojích bílkovin ve stravě. Samostatnou kapitolu jsem věnovala načasování bílkovin (nutričnímu timingu) a proteinovým doplňkům. Poslední kapitola je se zabývá vysokoproteinovými dietami, které jsou dnes u kulturistů velmi oblíbené, obzvlášť při redukci tělesné hmotnosti. K dosažení cíle praktické části bakalářské práce jsem zvolila kvantitativní a kvalitativní výzkum. Sběr dat pro kvantitativní část výzkumu byl uskutečněn prostřednictvím dotazníku v psané i elektronické podobě. Tištěný dotazník byl rozdán několika kondičním kulturistům přímo v posilovnách. Elektronický dotazník byl uveřejněn na internetovém kulturistickém fóru Ronnie.cz. Výsledky kvantitativního výzkumu jsou zpracovány do grafické podoby. Pro kvalitativní část výzkumu jsem použila záznamový arch, který jsem poskytla několika vybraným kondičním kulturistům v posilovnách. Kondiční kulturisté do archu průběžně vyplňovali všechna zkonzumovaná jídla a proteinové suplementy za celý týden. Získaná data jsem zpracovala v programu Nutriservis a zhodnotila průměrný týdenní příjem bílkovin u každého respondenta. Výsledky jsem porovnala s individuálními výživovými doporučeními, zaznamenala do tabulek a textově je zhodnotila. Podle výsledků výzkumu přijímá většina kondičních kulturistů nadbytek bílkovin. Kondiční kulturisté preferují živočišné potraviny více, než rostlinné potraviny. Ukázalo se také, že strava kondičních kulturistů je většinou značně stereotypní.
    URI
    https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/34205
    Kolekce
    • Zdravotně sociální fakulta

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Procházet

    Vše v repozitářiTypy publikacíDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

    Můj účet

    Přihlásit seZaregistrovat se

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV