Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKohout, Pavel
dc.contributor.authorDobruská, Klára
dc.date.accessioned2021-12-08T13:28:30Z
dc.date.available2021-12-08T13:28:30Z
dc.date.issued2016
dc.date.submitted2016-08-17
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/123456789/34198
dc.description.abstractJako téma své bakalářské práce jsem si zvolila téma Dieta u potravinových alergií. Toto onemocnění je v dnešní době hodně rozšířené. Nejčastěji postihuje kojence, ale u dětí trpících alergií na bílkovinu kravského mléka většinou do tří let sama vyhasíná. V posledních letech je také větší množství případů, kdy pacient trpí více alergiemi. Také se zvyšuje počet lidí, kteří po požití alergenu mají nejzávažnější ztížený průběh reakce a to anafylaktický šok, který může končit i smrtí. Lékaři dnes proto doporučují, aby pacienti striktně dodržovali eliminační dietu, která je základní léčbou celého onemocnění. Další důležitý faktor, který se podílí na efektivní léčbě, je co nejpřesnější diagnostika formy onemocnění, zda je charakteru imunologického či není. V této bakalářské práci jsem si zvolila tři cíle, prvním bylo zjištění, zda jsou pacienti dostatečně informováni o svém onemocnění. Dalšími cíli bylo zmapování stravovacích zvyklostí u osob s potravinovou alergií a zhodnocení správnosti jídelníčků. Zvolila jsem metodu kvalitativního výzkumu, kdy výzkumný soubor tvořilo šest respondentek s různou potravinovou alergií. Tyto respondentky si zapisovaly týdenní jídelníček, který byl poté vyhodnocen v programu Nutriservis a na základě toho bylo posouzeno, zda splňuje doporučené výživové hodnoty. Pro každou z nich byl vypočítán adekvátní denní příjem energie a základních živin. Také bylo zhodnoceno, zda respondentky dodržují zásady racionální stravy, a zda jejich strava obsahuje dostatečné množství minerálních látek a vitamínů. Dalším klíčovým bodem výzkumu byly dotazníky, které se týkaly informovanosti pacientek o jejich onemocnění a toho, kdo je o onemocnění poučil. Bylo zjištěno, že pacientky nemají o svém onemocnění dostatek informací a polovina z nich nemá ponětí, které základní živiny, minerální látky či vitamíny by mohly v jejich stravě chybět. Zároveň z jejich jídelníčků vyplývalo, že pět ze šesti respondentek nedodržuje zásady racionální diety a stravují se velmi monotónně. Pouze jedna respondentka eliminační dietu přísně dodržuje, ostatní dietu porušují. Respondentky by uvítaly zaměřit se na vybudování specializovaných center a zaškolení lékařů a nutričních terapeutů, kteří by se věnovali potravinovým alergiím. Dále je důležité rozšířit informace o tomto onemocnění nejen do povědomí pacientů, ale i samotné veřejnosti a zvýšit množství knih na našem trhu, které by se zabývaly problematikou potravinových alergií.cze
dc.format66 s.
dc.format66 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectPotravinová alergiecze
dc.subjectalergenycze
dc.subjectimunitní systémcze
dc.subjectpotravinová intolerancecze
dc.subjectdieta při alergiicze
dc.subjectFood allergyeng
dc.subjectallergenseng
dc.subjectimmune systemeng
dc.subjectfood intoleranceeng
dc.subjectdiet with allergyeng
dc.titleDieta při potravinových alergiícze
dc.title.alternativeDiets for food allergieseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag46989
dc.description.abstract-translatedI have chosen topic Diet with Food Allergy as a topic of my bachelor thesis. This illness is quite common these days. It affect infants mostly but allergy of cow´s milk protein of children under three years disappears itself mostly. There is increasing amount of causes when patient suffers more allergies. Number of people who have the most serious reaction the anaphylactic shock, icreeases. It can end with death. Doctors recommend to patients to strictly follow the elimination diet which is basic treatment of this illness. The most accurate diagnosis of illness (immunological or not) is another important factor for effective treatment. I have chosen three aims for this bachelor thesis. First to find out if patients are informed about their illness. Second to map eating habbits of people with food allergy. Third the evaluation of correctness of daily menus. I used approach of guality research. Research group consisted of six respondents with different food allergy. Those respondents wrote down their weeks menus. Menus were evaluated with program Nutriservis and it was assessed if it follows recommended dietary value. Suitable intake of energy and essential nutrients was calculated for every respondent. It was evaluated if respondents follows priciples of rational diet and if their diet contains sufficient amount of minerals and vitamins. Questionnaires were another key point of this research. Questionnaires were about illness know-how of patients and who has instructed them about it. It was found out the patients hasn´t got enough information about their illness and half of them has no idea which essential nutrients, minerals and vitamins could lack in their diet. It resulted from menus simultaneously that five of six respondents do not follow principles of rational diet and eat very monotonously. Only one respondent follows strictly elimination diet others violate diet exceptionally. Respondets would appreciate other research would focus on creation of special centres and training of doctors and nutritional therapist who would be focused on food allergies. Spreading the information about illness not only to patients but to public also is really important. Another important point is to increase amount of books about food allergies at the market.eng
dc.date.accepted2016-09-23
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineNutriční terapeutcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereePokorná, Jitka


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam