• Přihlásit se
    Zobrazit záznam 
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Problematika výživy u těhotných žen

    Thumbnail
    Zobrazit/otevřít
    Plný text práce (1.528Mb)
    Posudek vedoucího práce (471.2Kb)
    Posudek oponenta práce (486.7Kb)
    Průběh obhajoby práce (354.4Kb)
    Datum
    2016
    Autor
    Růthová, Kateřina
    Metadata
    Zobrazit celý záznam
    Abstrakt
    Pro zpracování mé bakalářské práce jsem si vybrala téma: Problematika výživy u těhotných žen. Těhotenství klade mimořádně vysoké nároky na organismus ženy. Racionální výživa těhotné ženy vytváří předpoklady pro normální průběh porodu, zdraví novorozence i matky samotné. Žena by měla dodržovat pravidelný denní režim ve stravování. Jídelníček by měl být pestrý s ohledem na zajištění přísunu všech potřebných živin. Dobrá informovanost těhotné ženy v problematice zdravé výživy je pro toto období zásadní. Práce je rozdělena na dvě části. V teoretické části jsou popisována specifika těhotenství, význam prekoncepční výživy, důležitost nutrientů ve výživě a pitný režim. Důležité je navýšit příjem některých potřebných nutrientů už v době před otěhotněním, v tzv. prekoncepčním období. Již 3 měsíce před plánovaným otěhotněním se doporučuje navýšit příjem kyseliny listové, pomocí suplement. Během těhotenství dochází k zvýšené potřebě některých vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Cílem práce bylo zmapovat problematiku výživy těhotných žen ze Strakonicka a přilehlého okolí. Součástí kvalitativního výzkumu bylo položení tří výzkumných otázek: 1.Jaké jsou rozdíly ve stravování před otěhotněním a v průběhu těhotenství? 2.Jak stravování těhotných žen koresponduje s výživovými doporučeními pro období těhotenství? 3.Jaké jsou znalosti těhotných žen o vlivu jednotlivých složek potravin na organismus? Sběr dat probíhal pomocí polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor tvořilo 17 těhotných žen ze Strakonicka a okolí v 7. 9. měsíci těhotenství. Věkové rozmezí těhotných žen se pohybovalo mezi 21 - 39 roky. Témata rozhovoru byla prekoncepce, těhotenství, výživová doporučení, informovanost o potravinách a demografické poznatky. Ze získaných dat byly vytvořeny celkem tři kategorie: stravovací zvyklosti, výživová doporučení v těhotenství a informovanost o potravinách. K vytvořeným kategoriím náleží podkategorie, které obsahují kódy znázorňující data z odpovědí respondentek. Z výsledku vyplývá, že většina těhotných žen svou stravu v těhotenství nezměnila. Malá část těhotných žen stravu v těhotenství poupravila, kvůli nevolnostem, většímu hladu nebo změně chutí. Všechny respondentky tvrdily, že výživová doporučení v období před těhotenstvím a během těhotenství nedodržovaly. Přesto z odpovědí vyplývá, že respondentky dodržovaly přiměřené množství konzumace ovoce a zeleniny, mléčných výrobků a ostatních potravin, což odpovídá výživovým doporučením. Hlavním cílem respondentek bylo konzumovat pestrou a vyváženou stravu s nízkým obsahem tuku a smažených jídel, vyvarovat se konzumace zkažených a plesnivých jídel, sladkých jídel a slazených nápojů. Pitný režim byl u všech respondentek dostatečný. Respondentky měly většinou správné informace o vlivu jednotlivých složek potravin na organismus. Správná informovanost převažovala u ovoce a zeleniny, mléčných výrobků a ryb. Ze stravy většina respondentek zcela vyloučila alkohol a kávu, vyřadila také plísňové sýry a syrové maso. V diskuzi byla zhodnocena všechna získaná data a porovnána s jinými daty a autory, kteří se zabývali stejnou problematikou. Na konci diskuze byly zhodnoceny výzkumné otázky. Všechna fakta týkající se jednotlivých výzkumných otázek byla shrnuta v závěru práce.
    URI
    https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/34188
    Kolekce
    • Zdravotně sociální fakulta

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Procházet

    Vše v repozitářiTypy publikacíDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

    Můj účet

    Přihlásit seZaregistrovat se

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV