• Přihlásit se
    Zobrazit záznam 
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Problematika výživy u seniorů.

    Thumbnail
    Zobrazit/otevřít
    Plný text práce (2.487Mb)
    Posudek vedoucího práce (491.0Kb)
    Posudek oponenta práce (496.3Kb)
    Průběh obhajoby práce (352.7Kb)
    Datum
    2016
    Autor
    Novotná, Radka
    Metadata
    Zobrazit celý záznam
    Abstrakt
    Bakalářská práce se zabývá problematikou výživy u seniorů. Cílem bakalářské práce bylo zmapovat rozdíly ve stravování u seniorů žijících v domácnosti a v domovech pro seniory. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část je rozdělena do několika kapitol. V první části jsou vysvětleny pojmy, týkající se problematiky stárnutí a zhodnocení demografické situace ČR. Druhá část je zaměřena na projevy stárnutí, konkrétně na fyziologické, psychické a sociální změny. Dále je popisována energetická potřeba v seniorském věku, druhy jednotlivých živin a důsledky dopadu v případě nedostatečného či přebytečného množství živin. Následující kapitola se zabývá pitným režimem, který je neméně důležitou součástí výživy a bývá často podceňován, přičemž dodržení pravidel přijímání tekutin má velký význam na zdraví každého z nás. V teoretické části jsou také zmíněny faktory, které ovlivňují stravování seniorů, výživová doporučení, následky špatného stravování, mezi které patří malnutrice, obezita, sarkopenie a osteoporóza. Poslední kapitola teoretické části je věnována domovu pro seniory. Pro praktickou část bakalářské práce byla zvolena kvalitativní metoda výzkumu. Pro výzkum byly stanoveny tyto výzkumné otázky: 1. Jak se liší dodržování pravidelnosti ve stravování u seniorů žijících v domácnosti a v domovech pro seniory? 2. Jaká je konzumace ovoce a zeleniny u seniorů žijících v domácnosti a v domovech pro seniory? 3. Jaká je konzumace potravin bohatých na živočišné tuky u seniorů žijících v domácnostech a v domovech pro seniory? 4. Jak se liší dodržování pitného režimu u seniorů žijících v domácnostech a v domovech pro seniory? Sběr dat proběhl technikou polostrukturovaných rozhovorů, kterých se zúčastnili senioři z domácího prostředí a senioři z domova pro seniory. Výzkumný soubor tvořilo 16 respondentů ve věku 65 - 92 let. Polovina respondentů žije v domácnosti a polovina v domově pro seniory (DpS). Respondenti byli vybíráni na základě prostého (záměrného) účelového výběru. Výzkum probíhal v okrese Pelhřimov. Celkem bylo provedeno 16 rozhovorů. Z výzkumného šetření vyplývá, že senioři žijící v DpS mají pravidelnější režim stravování než senioři žijící v domácnosti. Ve většině odpovědí uvedli, že se stravují 5x denně. Také časové intervaly mezi jednotlivými jídly jsou pravidelnější u seniorů z DpS. Dále z rozhovorů vyplynulo, že senioři z domácího prostředí častěji konzumují ovoce než senioři v DpS, naopak senioři z DpS jedí častěji zeleninu. Výsledky také ukázaly, že konzumace potravin bohatých na živočišné tuky se mezi oběma skupinami zásadně neliší. Obě skupiny respondentů upřednostňují živočišné tuky před rostlinnými. Senioři z DpS více konzumují maso, naopak senioři ve vlastním sociálním prostředí více konzumují uzeniny. Z výzkumu vyplynulo, že senioři pobývající v DpS mají pravidelnější pitný režim než senioři v domácím prostředí. Příjem tekutin u seniorů v DpS je rovnoměrněji rozložen do celého dne a celkový objem spotřeby tekutin dosahuje doporučené denní dávky. To ale neplatí u poloviny respondentů žijících v domácnosti, kteří uvedli, že celkové množství přijatých tekutin je nižší než 1,5 l za den. V diskuzi jsou komparovány mé poznatky s názory a výsledky ostatních autorů, kteří se zabývali stejnou problematikou. Poté následuje závěr práce, ve kterém jsou shrnuty výsledky z mého výzkumného šetření. Tyto výsledky byly poskytnuty domovu pro seniory, který se zúčastnil výzkumu. Také byl vytvořen informační leták, jenž je součástí této práce a měl by zlepšit informovanost seniorů v oblasti výživy.
    URI
    https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/34187
    Kolekce
    • Zdravotně sociální fakulta

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Procházet

    Vše v repozitářiTypy publikacíDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

    Můj účet

    Přihlásit seZaregistrovat se

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV