Tvorba barevných látek při zpracování česnekovitých rostlin
Abstrakt
Tato diplomová práce je zaměřena na studium barevných sloučenin vznikajících při zpracování česnekovitých rostlin, zejména pak při zpracování česneku kuchyňského (Allium sativum L.) a česneku sicilského (Nectaroscordum siculum (Ucria) Lindl.).
Barevné látky vznikající v česnekovitých rostlinách významně snižují jejich senzorickou kvalitu vnímanou konzumenty, a pro potravinářský průmysl tak představují poměrně velkou finanční zátěž. Zatímco během zpracování česneku kuchyňského dochází ke tvorbě především látek modrých a žlutých, během zpracování česneku sicilského vznikají látky růžové až červené.
Teoretická část diplomové práce je zaměřena na dvě rostliny rodu Allium L. - česnek kuchyňský a česnek sicilský, jejich význam, rozšíření a využití. Práce se dále zabývá mechanismem vzniku barevných látek, kterého se účastní zejména sirné sloučeniny.
Experimentální část diplomové práce je zaměřena na izolaci a identifikaci hlavních barevných sloučenin vznikajících během zpracování česnekovitých rostlin a navržení pravděpodobného mechanismu jejich tvorby.