dc.contributor.advisor | Pešek, Milan | |
dc.contributor.author | Novotná, Nikola | |
dc.date.accessioned | 2021-12-08T08:01:16Z | |
dc.date.available | 2021-12-08T08:01:16Z | |
dc.date.issued | 2013 | |
dc.date.submitted | 2013-04-24 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/30324 | |
dc.description.abstract | Práce se zabývá charakteristikou zdrojů antioxidantů a zjišťuje hloubku znalostí o antioxidantech u studentů středních škol. Teoretická část charakterizuje a dělí antioxidanty významné pro lidské zdraví. Dále jsou zde rozděleny, popsány a srovnány hlavní zdroje antioxidantů v lidské stravě. Praktická část obsahuje dotazníkovou akci vztahující se k otázkám ohledně teoretického zájmu o antioxidanty a jejich příjmu v potravě u studentů středních škol ve věku 17-19 let. Výsledky jsou analyzovány a graficky znázorněny. Z výzkumu vyplývá, že více než polovina respondentů pojem antioxidanty zná a přijímá tyto látky ze stravy. Přesto je důležité zvýšit znalosti o antioxidantech již u mladých lidí a dbát na příjem těchto esenciálních látek z pestré stravy. | cze |
dc.format | 63 s. | |
dc.format | 63 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | antioxidanty | cze |
dc.subject | volné radikály | cze |
dc.subject | reaktivní formy kyslíku a dusíku | cze |
dc.subject | vitamíny | cze |
dc.subject | stopové prvky | cze |
dc.subject | polyfenoly | cze |
dc.subject | potraviny | cze |
dc.subject | výživa | cze |
dc.subject | doplňky stravy | cze |
dc.subject | antioxidants | eng |
dc.subject | free radicals | eng |
dc.subject | reactive oxygen and nitrogen species | eng |
dc.subject | vitamins | eng |
dc.subject | trace elements | eng |
dc.subject | polyphenols | eng |
dc.subject | food | eng |
dc.subject | nutrition | eng |
dc.subject | dietary supplements | eng |
dc.title | Zdroje a způsoby saturace organismu antioxidanty | cze |
dc.title.alternative | Sources and methods of saturation of the organism with antioxidants | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 30179 | |
dc.description.abstract-translated | The aim of the thesis is to characterize sources of antioxidants and inquire the depth of knowledge about antioxidants among students of secondary school. The theoretical part of the thesis describes and divides important antioxidants for human health. The main sources of antioxidants in human diet are there divided, described and compared as well. The practical part of the thesis includes the inquiry which evaluates the theoretical interest in antioxidants and dietary intake of antioxidant supplements among 17-19 years-old secondary school students. The results are analyzed and graphically displayed. Research shows that more than a half of the respondents know the term antioxidants and consume these substances in the diet. However, it is important to increase knowledge of antioxidants already among young people and ensure the intake of these essential substances from a varied diet. | eng |
dc.date.accepted | 2013-05-28 | |
dc.description.department | Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Výchova ke zdraví | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Pedagogická fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Specializace v pedagogice | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.description.defence | Posluchačka práci obhájila. Blíže - viz posudek vedoucího bakalářské práce. | cze |