dc.contributor.advisor | Vrchotová, Naděžda | |
dc.contributor.author | Vocílková, Soňa | |
dc.date.accessioned | 2021-12-03T14:23:11Z | |
dc.date.available | 2021-12-03T14:23:11Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.date.submitted | 2015-05-05 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/22390 | |
dc.description.abstract | Bakalářská práce se zabývá stanovením obsahu fenolových látek v neobvyklých
druzích zeleniny při různém způsobu pěstování. Byly vybrány tyto neobvyklé druhy
zeleniny: laskavec trojbarevný (Amaranthus tricolor), kopretina věncová
(Chrysanthemum coronarium), hořčice čínská listová (Brassica rapa var. komatsuna),
hořčice čínská (Brassica juncea), mizuna a mibuna (Brassica rapa ssp. japonica). Tyto
neobvyklé druhy se řadí mezi asijskou listovou zeleninu, která se v současnosti začíná
rozšiřovat po celém světě.
Listová zelenina obsahuje mimo jiné i fenolové látky, mezi které se řadí i rozsáhlá
skupina flavonoidů. Flavonoidy jsou významné svojí biologickou aktivitou, snadnou
dostupností a především pozitivními účinky na lidský organismus.
Vybraná listová zelenina byla vypěstována na pokusném pozemku ve skleníku a na
volné ploše. Obsahy fenolových látek byly stanoveny metodou vysokoúčinné
kapalinové chromatografie.
Ve vybraných rostlinách byly stanoveny obsahy dominantních látek. V laskavci
trojbarevném byly stanoveny deriváty kávové kyseliny a rutin. V kopretině věncové
byla stanovena chlorogenová kyselina, dikafeoylchinová kyselina a dikafeoylsukcinylchinová
kyselina. V hořčici čínské listové a hořčici čínské byly stanoveny deriváty
flavonolů a fenolové kyseliny. V mizuně a mibuně byly stanoveny deriváty flavonolů,
fenolové kyseliny a indoly.
Byly zjištěny významné rozdíly obsahových látek mezi skleníkem a záhonem. Ve
většině případů bylo více obsahových látek na záhoně. | cze |
dc.format | 56 s. (53 935 znaků) | |
dc.format | 56 s. (53 935 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | fenolové látky | cze |
dc.subject | flavonoidy | cze |
dc.subject | vysokoúčinná kapalinová chromatografie | cze |
dc.subject | Amaranthus tricolor L. | cze |
dc.subject | Chrysanthemum coronarium L. | cze |
dc.subject | Brassica rapa var. komatsuna | cze |
dc.subject | Brassica juncea | cze |
dc.subject | Brassica rapa ssp. japonica | cze |
dc.subject | phenolic compounds | eng |
dc.subject | flavonoids | eng |
dc.subject | High - Performance Liquid Chromatography | eng |
dc.subject | Amaranthus tricolor L. | eng |
dc.subject | Chrysanthemum coronarium L. | eng |
dc.subject | Brassica rapa var. komatsuna | eng |
dc.subject | Brassica juncea | eng |
dc.subject | Brassica rapa ssp. japonica | eng |
dc.title | Biologicky aktivní látky v neobvyklých druzích zeleniny | cze |
dc.title.alternative | Biologically active compounds in uncommon vegetables | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 53920 | |
dc.description.abstract-translated | My bachelor thesis dealed with determination of content of some phenolic
compounds in some rare sorts of vegetable like Amaranthus tricolor, Chrysanthemum
coronarium, Brassica rapa var. komatsuna, Brassica rapa ssp. japonica var. mizuna
and mibuna, Brassica juncea. These uncommon species belonged to the asian leaf
vegetable. At the present time these species are restrained over the whole world.
Besides vitamins, these species of leaf vegetable contain also phenolic compounds
like flavonoids, which reveal significant biological activity with positive effects on
human health.
The above mentioned sorts of vegetable were cultivated both on the experimental
field on the open air and also in glasshouse. The content of phenolic derivatives was
determined by high-performance liquid chromatography. In the selected plants were
found these dominant compounds: Amaranthus tricolor contained derivatives of caffeic
acid and rutin, in Chrysanthemum coronarium chlorogenic acid, dicaffeoyl acid and
dicaffeoyl-succinylquinic acid.
In the plants Brassica rapa var. komatsuna and Brassica juncea were determined
derivatives of flavonols and phenolic acid, in varieties mizuna and mibuna derivatives
of flavonols, phenolic acid and indols.
Significant differences in the content of studied compounds was found between the
plants cultivated under open air and in glasshouse. The plants cultivated under the open
air have significantly higher content of studied compounds than those cultivated in
glasshouse. | eng |
dc.date.accepted | 2015-06-10 | |
dc.description.department | Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zdravotní laborant | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Specializace ve zdravotnictví | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |
dc.contributor.referee | Pexová-Kalinová, Jana | |