Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorVrchotová, Naděžda
dc.contributor.authorVocílková, Soňa
dc.date.accessioned2021-12-03T14:23:11Z
dc.date.available2021-12-03T14:23:11Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015-05-05
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/123456789/22390
dc.description.abstractBakalářská práce se zabývá stanovením obsahu fenolových látek v neobvyklých druzích zeleniny při různém způsobu pěstování. Byly vybrány tyto neobvyklé druhy zeleniny: laskavec trojbarevný (Amaranthus tricolor), kopretina věncová (Chrysanthemum coronarium), hořčice čínská listová (Brassica rapa var. komatsuna), hořčice čínská (Brassica juncea), mizuna a mibuna (Brassica rapa ssp. japonica). Tyto neobvyklé druhy se řadí mezi asijskou listovou zeleninu, která se v současnosti začíná rozšiřovat po celém světě. Listová zelenina obsahuje mimo jiné i fenolové látky, mezi které se řadí i rozsáhlá skupina flavonoidů. Flavonoidy jsou významné svojí biologickou aktivitou, snadnou dostupností a především pozitivními účinky na lidský organismus. Vybraná listová zelenina byla vypěstována na pokusném pozemku ve skleníku a na volné ploše. Obsahy fenolových látek byly stanoveny metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Ve vybraných rostlinách byly stanoveny obsahy dominantních látek. V laskavci trojbarevném byly stanoveny deriváty kávové kyseliny a rutin. V kopretině věncové byla stanovena chlorogenová kyselina, dikafeoylchinová kyselina a dikafeoylsukcinylchinová kyselina. V hořčici čínské listové a hořčici čínské byly stanoveny deriváty flavonolů a fenolové kyseliny. V mizuně a mibuně byly stanoveny deriváty flavonolů, fenolové kyseliny a indoly. Byly zjištěny významné rozdíly obsahových látek mezi skleníkem a záhonem. Ve většině případů bylo více obsahových látek na záhoně.cze
dc.format56 s. (53 935 znaků)
dc.format56 s. (53 935 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectfenolové látkycze
dc.subjectflavonoidycze
dc.subjectvysokoúčinná kapalinová chromatografiecze
dc.subjectAmaranthus tricolor L.cze
dc.subjectChrysanthemum coronarium L.cze
dc.subjectBrassica rapa var. komatsunacze
dc.subjectBrassica junceacze
dc.subjectBrassica rapa ssp. japonicacze
dc.subjectphenolic compoundseng
dc.subjectflavonoidseng
dc.subjectHigh - Performance Liquid Chromatographyeng
dc.subjectAmaranthus tricolor L.eng
dc.subjectChrysanthemum coronarium L.eng
dc.subjectBrassica rapa var. komatsunaeng
dc.subjectBrassica junceaeng
dc.subjectBrassica rapa ssp. japonicaeng
dc.titleBiologicky aktivní látky v neobvyklých druzích zeleninycze
dc.title.alternativeBiologically active compounds in uncommon vegetableseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag53920
dc.description.abstract-translatedMy bachelor thesis dealed with determination of content of some phenolic compounds in some rare sorts of vegetable like Amaranthus tricolor, Chrysanthemum coronarium, Brassica rapa var. komatsuna, Brassica rapa ssp. japonica var. mizuna and mibuna, Brassica juncea. These uncommon species belonged to the asian leaf vegetable. At the present time these species are restrained over the whole world. Besides vitamins, these species of leaf vegetable contain also phenolic compounds like flavonoids, which reveal significant biological activity with positive effects on human health. The above mentioned sorts of vegetable were cultivated both on the experimental field on the open air and also in glasshouse. The content of phenolic derivatives was determined by high-performance liquid chromatography. In the selected plants were found these dominant compounds: Amaranthus tricolor contained derivatives of caffeic acid and rutin, in Chrysanthemum coronarium chlorogenic acid, dicaffeoyl acid and dicaffeoyl-succinylquinic acid. In the plants Brassica rapa var. komatsuna and Brassica juncea were determined derivatives of flavonols and phenolic acid, in varieties mizuna and mibuna derivatives of flavonols, phenolic acid and indols. Significant differences in the content of studied compounds was found between the plants cultivated under open air and in glasshouse. The plants cultivated under the open air have significantly higher content of studied compounds than those cultivated in glasshouse.eng
dc.date.accepted2015-06-10
dc.description.departmentZdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZdravotní laborantcze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zdravotně sociální fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programSpecializace ve zdravotnictvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze
dc.contributor.refereePexová-Kalinová, Jana


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam