• Přihlásit se
    Zobrazit záznam 
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zdravotně sociální fakulta
    • Zobrazit záznam
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Vliv výživy a jednotlivých potravin na migrenózní bolesti hlavy. Případová studie

    Thumbnail
    Zobrazit/otevřít
    Plný text práce (2.738Mb)
    Posudek vedoucího práce (75.82Kb)
    Posudek oponenta práce (68.05Kb)
    Průběh obhajoby práce (167.2Kb)
    Datum
    2015
    Autor
    Laštůvková, Zuzana
    Metadata
    Zobrazit celý záznam
    Abstrakt
    Migrénou trpí přibližně 12 % populace v České republice, přičemž až 85 % těchto pacientů uvádí, že na jejich migrénu má vliv nějaký spouštěcí faktor. V pořadí nejčastějších faktorů, které migrenózní bolesti hlavy vyvolávají, je vynechávání jídla na 3. místě, určité potraviny (např. čokoláda, zmrzlina, sýr, jižní ovoce, alkohol) jsou na 6. místě. Tato práce se zabývá vlivem výživy na migrenózní bolesti hlavy. Otázky výzkumu byly, zda má výživa jako celek vliv na migrenózní bolesti hlavy, zda mají některé potraviny větší vliv na bolesti hlavy než jiné, a zda spouštěcí faktory z odborné literatury odpovídají skutečnosti. Podle zjištěných výsledků může mít výživa vliv, a to jako spouštěcí faktor, stejně tak jednotlivé potraviny, které mají individuální význam u různých respondentů. Výsledky a údaje z odborné literatury se v některých bodech shodovaly, v některých rozcházely, pravděpodobně díky cílené eliminaci některých spouštěcích faktorů samotnými respondenty z jejich jídelníčku. Respondenti byli vyhledáváni metodou sněhové koule. Výzkum probíhal pomocí formulářů na vyplňování dat zpětně poté, co respondent dostal migrenózní záchvat, a také za pomoci formulářů pro rozhovor. Analýza dat probíhala kvantitativně i kvalitativně, data byla zapisována do programu Excel a pomocí tabulek byly vyhodnocovány četnosti spouštěcích faktorů. Výsledky ukazují, že výživa jako celek i jednotlivé potraviny hrají roli jako faktory při spouštění migrenózních záchvatů, jak udává i odborná literatura. Díky výsledkům vyvstává otázka, jaký význam má oligoantigenní (nazývaná také eliminační) dieta pro nutriční terapeuty? A jakých výsledků by se dosáhlo za jejího rozsáhlého použití? To jsou otázky přesahující rámec této práce, ale bylo by jistě zajímavé se nad nimi více zamyslet.
    URI
    https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/22182
    Kolekce
    • Zdravotně sociální fakulta

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Procházet

    Vše v repozitářiTypy publikacíDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

    Můj účet

    Přihlásit seZaregistrovat se

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV