• Přihlásit se
    Zobrazit záznam 
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Ostatní publikace
    • Zemědělská fakulta
    • Zobrazit záznam
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Ostatní publikace
    • Zemědělská fakulta
    • Zobrazit záznam
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Změny ve výtěžnosti čerstvého sýra v závislosti na kvalitě mléka

    Thumbnail
    Zobrazit/otevřít
    Kala_et_al._(MS_clanek).pdf (284.0Kb)
    Datum
    2016
    Autor
    Kala, Robert
    Štětina, Jiří
    Kořán, Jakub
    Čurda, Ladislav
    Samková, Eva
    Bártová, Zuzana
    Metadata
    Zobrazit celý záznam
    Abstrakt
    Hodnocení bylo provedeno na čerstvých sýrech vyrobených v laboratorních podmínkách. Cílem bylo sledovat především výtěžnost a aktivní kyselost sýra v závislosti na kvalitě mléka a teplotě při sýření. Syrové kravské mléko odebrané při ranním dojení bylo ošetřeno šetrnou pasterací (72 °C pod dobu 20 s). Celkový počet vzorků, každý o objemu 500 ml, byl v rámci čtyř pokusů 45. Sýření probíhalo při různých teplotách: 30 °C, 32 °C a 34 °C. Mezi sledované ukazatele byly zahrnuty hmotnost sýra (g), výtěžnost (%) a pH sýra. Zjišťování a měření ukazatelů probíhalo celkem 6x, a to 1., 4., 7., 19., 22. a 25. hodinu od počátku formování sýřeniny. Průměrné hmotnosti sýrů po 1. hodině se u jednotlivých pokusů lišily. Faktorem, který v tomto případě mohl ovlivnit hmotnosti sýrů a následně i výtěžnosti, byl počet somatických buněk (PSB). U mléka s nejvyšším PSB (355 tis./ml) byla zjištěna nejnižší hmotnost (167 g), zatímco u mléka s nejnižším PSB (272 tis./ml) byla zjištěna hmotnost nejvyšší (216 g). Teplota fermentace pak měla vliv především na aktivní kyselost sýra, kdy od 19. hod. byly zjišťovány statisticky vyšší hodnoty pH při vyšších fermentačních teplotách. Při posledním měření (25. hod.) byly hodnoty pH 4,71; 4,76 a 4,87 (při 30, 32 a 34 °C).
    URI
    https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/174
    Kolekce
    • Zemědělská fakulta

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Procházet

    Vše v repozitářiTypy publikacíDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

    Můj účet

    Přihlásit seZaregistrovat se

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV