Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorBártová, Veronika
dc.contributor.authorMejzlík, Petr
dc.date.accessioned2021-11-30T11:23:34Z
dc.date.available2021-11-30T11:23:34Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015-04-24
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/123456789/12987
dc.description.abstractCílem diplomové práce bylo stanovit obsah čistých hlízových bílkovin, relativní abundanci patatinu v hlízových bílkovinách a následně též antioxidativní potenciál. Teoretická část práce se zabývala charakteristikou bramboru hlíznatého, jeho chemickým složením a popisem analyzovaných planých a kulturních druhů brambor. V praktické části byly prezentovány výsledky. Významná genotypová variabilita antioxidativní aktivity byla detekována na úrovni sušiny hlíz v rozsahu od 0,221 (Solanum berthaultii 07S0300031) do 0,066 mg kyseliny askorbové/g sušiny (Solanum tuberosum odrůda Kuras), tak i při analýze izolovaného proteinu. Nebyl nalezen přímý vztah mezi obsahem bílkovin či relativní abundancí patatinu a antioxidační aktivitu daného genotypu. Zjištěné skutečnosti byly porovnány s literaturou.cze
dc.format54 s.; 10 172 sl.; 61 499 zn.
dc.format54 s.; 10 172 sl.; 61 499 zn.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectbrambor hlíznatýcze
dc.subjectpatatincze
dc.subjectbílkovinycze
dc.subjectantioxidantycze
dc.subjectSDS-PAGEcze
dc.subjectBCA analýzacze
dc.subjectpotatoeng
dc.subjectpatatineng
dc.subjectproteinseng
dc.subjectantioxidantseng
dc.subjectSDS-PAGEeng
dc.subjectBCA analysiseng
dc.titleRelativní abundance patatinu ve vztahu k antioxidativní kapacitě hlíz vybrané skupiny kulturních a planých druhů bramborcze
dc.title.alternativePatatin proteins relative abundance in correlation to antioxidative activity of tubers of cultivated and wild potato specieseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag39009
dc.description.abstract-translatedThe aim of the thesis was to determine the content of pure tuber proteins, patatin relative abundance in total tuber protein, and subsequently its antioxidant potential. The theoretical part dealt with general potato characteristics, potato tuber chemical composition and description of analyzed cultivated and wild potato species. In the practical part results of laboratory analysis were presented. It was determined statistically significant genotype variability of antioxidant activity for potato tuber protein as well as for potato tuber dry matter here ranging from 0.221 (Solanum berthaultii 07S0300031) to 0.0066 mg of ascorbic acid/g dry matter (Solanum tuberosum cultivar Kuras). Any direct relationship between potato tuber protein content or patatin relative abundance and antioxidant activity was found. The findings are compared with the literature.eng
dc.date.accepted2015-06-10
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgroekologiecze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZemědělské inženýrstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam