dc.contributor.advisor | Bártová, Veronika | |
dc.contributor.author | Mejzlík, Petr | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T11:23:34Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T11:23:34Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.date.submitted | 2015-04-24 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/12987 | |
dc.description.abstract | Cílem diplomové práce bylo stanovit obsah čistých hlízových bílkovin, relativní abundanci patatinu v hlízových bílkovinách a následně též antioxidativní potenciál. Teoretická část práce se zabývala charakteristikou bramboru hlíznatého, jeho chemickým složením a popisem analyzovaných planých a kulturních druhů brambor. V praktické části byly prezentovány výsledky. Významná genotypová variabilita antioxidativní aktivity byla detekována na úrovni sušiny hlíz v rozsahu od 0,221 (Solanum berthaultii 07S0300031) do 0,066 mg kyseliny askorbové/g sušiny (Solanum tuberosum odrůda Kuras), tak i při analýze izolovaného proteinu. Nebyl nalezen přímý vztah mezi obsahem bílkovin či relativní abundancí patatinu a antioxidační aktivitu daného genotypu. Zjištěné skutečnosti byly porovnány s literaturou. | cze |
dc.format | 54 s.; 10 172 sl.; 61 499 zn. | |
dc.format | 54 s.; 10 172 sl.; 61 499 zn. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | brambor hlíznatý | cze |
dc.subject | patatin | cze |
dc.subject | bílkoviny | cze |
dc.subject | antioxidanty | cze |
dc.subject | SDS-PAGE | cze |
dc.subject | BCA analýza | cze |
dc.subject | potato | eng |
dc.subject | patatin | eng |
dc.subject | proteins | eng |
dc.subject | antioxidants | eng |
dc.subject | SDS-PAGE | eng |
dc.subject | BCA analysis | eng |
dc.title | Relativní abundance patatinu ve vztahu k antioxidativní kapacitě hlíz vybrané skupiny kulturních a planých druhů brambor | cze |
dc.title.alternative | Patatin proteins relative abundance in correlation to antioxidative activity of tubers of cultivated and wild potato species | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 39009 | |
dc.description.abstract-translated | The aim of the thesis was to determine the content of pure tuber proteins, patatin relative abundance in total tuber protein, and subsequently its antioxidant potential. The theoretical part dealt with general potato characteristics, potato tuber chemical composition and description of analyzed cultivated and wild potato species. In the practical part results of laboratory analysis were presented. It was determined statistically significant genotype variability of antioxidant activity for potato tuber protein as well as for potato tuber dry matter here ranging from 0.221 (Solanum berthaultii 07S0300031) to 0.0066 mg of ascorbic acid/g dry matter (Solanum tuberosum cultivar Kuras). Any direct relationship between potato tuber protein content or patatin relative abundance and antioxidant activity was found. The findings are compared with the literature. | eng |
dc.date.accepted | 2015-06-10 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Agroekologie | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělské inženýrství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |