dc.contributor.advisor | Vejčík, Antonín | |
dc.contributor.author | Pravdová, Lenka | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T11:23:21Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T11:23:21Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.date.submitted | 2015-04-24 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/12983 | |
dc.description.abstract | Tato diplomová práce se zabývá masným využitím králíka plemene český luštič, který je zařazen do Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství. Český luštič byl vyšlechtěn pro to, aby byla možnost potvrdit nebo vyvrátit čistokrevnost testovaného jedince. Tato vlastnost je pro chovatele natolik prospěšná, že vyváží nízkou masnou užitkovost plemene. Plodnost sledovaného chovu je nižší než průměrná plodnost středních plemen, mezi které je český luštič řazen, a výrazně nižší než plodnost brojlerových králíků. Sledovaní jedinci sice dosáhli měsíčních hmotnostních přírůstků dle vzorníku plemen králíků, ale doba výkrmu do živé hmotnosti 2,70 kg se pohybovala průměrně od 105 dnů u polointenzivního chovu, do 135 dnů při tradičním chovu, což je minimálně o 27 dní déle než doba výkrmu brojlerových králíků. Průměrné denní přírůstky byly zjištěny ve výši 19,7 g v tradičním chovu a 20,6 g v chovu polointenzivním. Protože byli králíci poráženi při dosažení živé hmotnosti 2,70 kg, nebyly při jatečném rozboru zjištěny žádné statisticky průkazné rozdíly mezi samci a samicemi nebo mezi chovem polointenzivním a tradičním. Jatečný rozbor potvrdil u plemene český luštič průměrné procentní podíly hřbetu, přední a zadní části jatečně upraveného těla a vyšší podíl ledvinového tuku ve srovnání s ostatními plemeny králíků zařazenými do genových zdrojů a ve srovnání s brojlerovými plemeny. | cze |
dc.format | 78 | |
dc.format | 78 | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | Český luštič | cze |
dc.subject | králík | cze |
dc.subject | genetické zdroje | cze |
dc.subject | plodnost | cze |
dc.subject | masná užitkovost | cze |
dc.subject | rozbor jatečně upraveného těla. | cze |
dc.subject | Czech Solver | eng |
dc.subject | rabbit | eng |
dc.subject | genetic resources | eng |
dc.subject | fertility | eng |
dc.subject | meat yields | eng |
dc.subject | analysis of carcass | eng |
dc.title | Masná užitkovost plemene český luštič | cze |
dc.title.alternative | The Meat Utilization of Rabbit Breed Czech Solver | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 38123 | |
dc.description.abstract-translated | This master's thesis focuses on the utilization of the Czech Solver, a Czech national rabbit breed, which is registered in The National Programme on Conservation of genetic resources of plants, animals and micro-organisms for Food and Agriculture.
The Czech Solver was originally invented to be able to confirm or disprove the purebred origin of the tested animal. This feature is useful for breeders so that compensates for low meat performance breed. Fertility monitored breeding is less than the average fertility medium breeds, among that is the Czech Solver sorted, and significantly lower than the fertility of broiler rabbits. Surveyed individuals have achieved monthly weight gain sampler breeds of rabbits, but fattening period to 2.70 kg live weight ranged from an average of 105 days for semi-intensive rearing system in cages to 135 days at a traditional pens housing system farming, which is at least 27 days longer than the period of fattening broiler rabbits. Average growth rates were observed in the amount of 19.7 g in traditional breeding and 20.6 g in semi-intensive farming. Because the rabbits were slaughtered when reaching 2.70 kg live weight, were at abattoir analysis revealed no statistically significant differences between males and females or between traditional and semi-intensive farming. Slaughter analysis confirmed the breed Czech Solver average percentages of the intermediate part, fore and hind parts of the carcass and a higher proportion of kidney fat compared to other breeds of rabbits included in the genetic resources and compared with broiler breeds. | eng |
dc.date.accepted | 2015-06-09 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Agropodnikání | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělské inženýrství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |