dc.contributor.advisor | Trávníček, Jan | |
dc.contributor.author | Sojková, Lada | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T11:20:28Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T11:20:28Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.date.submitted | 2015-04-24 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/12924 | |
dc.description.abstract | Abstrakt
Práce se zabývá obsahem jódu v bazénových vzorcích mléka. Přináší informace o obsahu jódu v České republice v rámci roků a okresů. Mléko bylo získáno
ve spolupráci se společností Madeta a.s. Jód byl následně stanoven spektrofotometricky po alkalickém spalování vzorku (metodou Sandell-Kolthoffa). Celkem bylo vyhodnoceno 149 vzorků mléka (2013-2015). V roce 2013 byl průměrný obsah jódu v bazénových vzorcích mléka 289,3 mikrogram.l-1. V roce 2014 činil průměrný obsah jódu v bazénových vzorcích mléka 222,2 mikrogram.l-1.Z hlediska potravinového zdroje jódu v mléce TRÁVNÍČEK et al. (2011) uvádějí optimální hodnotu pro obsah jódu v mléce mezi 100-200 mikrogram.l-1. Výsledky jsou tedy mírně zvýšené, než je optimum. V rámci okresů byla zjištěna nejvyšší průměrná hodnota v roce 2013 v okrese Tábor (398,0 mikrogram.l-1). Nejnižší obsah jódu byl zjištěn v okrese Písek (139,8 mikrogram.l-1). Nejvyšší naměřený průměrný obsah v roce 2014 byl zjištěn v okrese Prachatice (357,0 mikrogram.l-1), zatímco nejnižší naměřená průměrná hodnota byla zjištěna v okrese Třebíč (163,0 mikrogram.l-1). | cze |
dc.format | 72 s. (101 619 znaků) | |
dc.format | 72 s. (101 619 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | mléko | cze |
dc.subject | jód | cze |
dc.subject | obsah | cze |
dc.subject | bazénový vzorek | cze |
dc.subject | milk | eng |
dc.subject | iodine | eng |
dc.subject | content | eng |
dc.subject | pool sample | eng |
dc.title | Obsah jódu v bazénových vzorcích mléka | cze |
dc.title.alternative | Iodine content in the pool samples milk | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.identifier.stag | 37541 | |
dc.description.abstract-translated | Abstrakt
The work deals with the content of iodine in pools samples cow's milk. It provides information about the content of iodine in the Czech Republic within years and districts. Milk was obtained in collaboration with Madeta a.s. Iodine was subsequently determined by spectrophotometry after alkaline combustion of the sample (Sandell-Kolthoff method). A total were evaluated of 149 samples milk (2013-2015). In 2013, the average iodine content in bulk milk samples 289,3 gl-1. In 2014, the average iodine content in bulk milk samples 222,2 microgram.l-1. In terms of food source of iodine in the milk TRÁVNÍČEK et al. (2011) reported the optimal value for the content of iodine in the milk of between 100 to 200 microgram.l-1. The results are thus slightly higher than the optimum. Within the districts was found the highest average in 2013 in the district of Tábor (398,0 microgram.l-1). The highest average content measured in 2014 was found in the district Prachatice (357,0 microgram.l-1), while the lowest average value measured was found in the district Třebíč (163,0 microgram.l-1). | eng |
dc.date.accepted | 2015-06-04 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zootechnika | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Ing. | |
dc.thesis.degree-program | Zootechnika | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |