dc.contributor.advisor | Samková, Eva | |
dc.contributor.author | Pecová, Lenka | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T11:00:22Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T11:00:22Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.date.submitted | 2015-04-24 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/12351 | |
dc.description.abstract | Práce se zabývá složením kozího mléka a vlivy působícími na jejich změnu. Kozí mléko je surovina, jejíž kvalitu ovlivňuje velké množství faktorů. Výsledkem této práce jsou utříděné informace o faktorech působících na množství a složení produkovaného kozího mléka, které jsou rozděleny do tří základních kategorií - biologické vlivy, výživové vlivy a vlivy technologie a managementu. Největší podíl na ovlivnění množství a složení kozího mléka mají vlivy výživové, a to zejména množství, nutriční vlastnosti a kvalita krmiv a vody. Dalším klíčovým faktorem jsou genetické dispozice zahrnující individualitu zvířete, plemennou příslušnost a šlechtění. Z ostatních faktorů podílejících se významně na jakosti kozího mléka lze zmínit zdravotní stav zvířete, věk, průběh laktace, technologii a hygienu dojení, technologii chovu a ustájení a klimatické podmínky. Méně významným faktorem je např. časnost odstavu kůzlat. Všechny faktory jsou vzájemně provázané, proto např. zanedbání několika méně důležitých faktorů může výrazně negativně ovlivnit složení kozího mléka, i když bude věnována nadstandardní péče faktorům, které jsou považovány za klíčové a naopak. Proto je důležité brát na zřetel všechny podílející se faktory od průběhu tvorby kozího mléka až po jeho zpracování. | cze |
dc.format | 72 | |
dc.format | 72 | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | koza | cze |
dc.subject | mléko | cze |
dc.subject | složení | cze |
dc.subject | vlivy | cze |
dc.subject | laktace | cze |
dc.subject | výživa | cze |
dc.subject | goat | eng |
dc.subject | milk | eng |
dc.subject | composition | eng |
dc.subject | factors | eng |
dc.subject | lactation | eng |
dc.subject | nutrition | eng |
dc.title | Vlivy působící na složení kozího mléka | cze |
dc.title.alternative | Factors affecting composition of goat milk | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 37678 | |
dc.description.abstract-translated | The Bachelor thesis deals with composition of goat milk and effects influencing changes in the composition of goat milk. Goat milk is a product, quality of which is affected by a large number of factors. The outcome of this thesis is classified information about factors affecting the amount and composition of produced goat milk; the factors are divided into three main categories - biological factors, nutritional factors and factors of technology and management. Nutritional factors, in particular amount, quality and nutritional properties of feed and water, most affect the amount and composition of produced milk. Another essential factor is a genetic disposition which includes the individuality of the goat, its breed and pedigree. Among the other significant factors which affect quality of goat milk, we can classify health, age, lactation phase, technology and hygiene of milking, housing and treatment and a climate. Less important factor is e.g. earliness of weaning kids. All the factors are interconnected. Neglecting several less important factors can significantly negatively affect the composition of goat milk even though extraordinary care will be given to factors that are considered essential (and vice versa). Therefore it is important to take into consideration all factors involved, from the process of creation of goat milk to its manufacture. | eng |
dc.date.accepted | 2015-06-02 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Biologie a ochrana zájmových organismů | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělská specializace | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |