Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorKužel, Stanislav
dc.contributor.authorDardová, Magdaléna
dc.date.accessioned2021-11-30T10:59:58Z
dc.date.available2021-11-30T10:59:58Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015-04-24
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/123456789/12345
dc.description.abstractCílem bakalářské práce bylo studium technologie pěstování a hnojení ječmene (Hordeum) pro výrobu doplňku stravy "zeleného ječmene". Hlavními účinnými látkami v zeleném ječmeni jsou enzymy superoxid dismutáza, kataláza, peroxidáza, transhydrogenáza a cytochrom oxidáza. Dalšími látkami jsou flavonoidy saponarin, glykosylisovitexin a lutonarin. Vypracováním rešerše byla zjišťována nejlepší technologie pěstování a hnojení zeleného ječmene. Nejvíce látek obsahuje ječmen pěstovaný v ekologickém zemědělství. Naopak tento ječmen má vyšší obsah dusičnanů v důsledku výhradního používání statkových hnojiv, která jsou dusíkato-draselná, a v takovém systému je fosfor faktorem v minimu. Podle Liebigova zákona dusík, který není v harmonickém poměru k prvku v minimu, není rostlina schopna transformovat na dusík organických látek. Z nutričního hlediska se jeví nejvýhodnější ekologické pěstování ječmene na vyschlých sladkovodních jezerech v USA. Půda v těchto oblastech obsahuje dostatek živin pro ječmen, což je dobrým předpokladem pro kvalitní výrobky. Pokud by se zelený ječmen pěstoval v České republice, bylo by nejvhodnější pěstování konvenčním způsobem. Půdy jsou zde chudé na živiny, a tak by pouze statková hnojiva nebyla dostačující. Ke zvýšení účinných látek je vhodné použít některý z několika druhů elicitorů. Nejvhodnější odrůdou by byla odrůda sladovnického ječmene Sebastian, která obsahuje nejvíce účinných látek.cze
dc.format39
dc.format39
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectHordeumcze
dc.subjectzelený ječmencze
dc.subjectsuperoxid dismutázacze
dc.subjectkatalázacze
dc.subjectperoxidázacze
dc.subjecttranshydrogenázacze
dc.subjectcytochrom oxidázacze
dc.subjectsaponarincze
dc.subjectglykosylisovitexincze
dc.subjectlutonarincze
dc.subjectelicitorycze
dc.subjectHordeumeng
dc.subjectgreen barleyeng
dc.subjectsuperoxide dismutaseeng
dc.subjectcatalaseeng
dc.subjectperoxidaseeng
dc.subjecttranshydrogenaseeng
dc.subjectcytochrome oxidaseeng
dc.subjectsaponarineng
dc.subjectglykosylisovitexineng
dc.subjectlutonarineng
dc.subjectelicitorseng
dc.titleTechnologie pěstování a hnojení ječmene (Hordeum) s cílem maximální kvality produktu a jeho využití pro výrobu doplňku stravy "zeleného ječmene"cze
dc.title.alternativeThe technology of cultivation and fertilization of barley (Hordeum) for the manufacture of food supplements' green barley ".eng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag37613
dc.description.abstract-translatedThe aim of this thesis was to study the technology of cultivation and fertilization of barley (Hordeum) for the manufacture of food supplements' green barley ". The main active ingredients in green barley enzymes are superoxide dismutase, catalase, peroxidase, cytochrome oxidase and transhydrogenase. Other ingredients are flavonoids saponarin, glykosylisovitexin and lutonarin. In producing research was determined the best technology for cultivation and fertilization of green barley. Most substances contains barley grown in organic farming. On the contrary, this barley has a higher content of nitrates due to the exclusive use of manure, which are nitrogen-potassium, and in such a system is a factor in low phosphorus. According to the Liebig law nitrogen which is not in balance with the element in the minimum, it is not able to transform plant nitrogen organic substances. From a nutritional point of view seems to be the best ecological cultivation of barley on dry freshwater lakes in the USA. The soil in these areas contain enough nutrients for barley, which is a prerequisite for good quality products. If green barley grown in the Czech Republic, it would be most appropriate cultivation conventional manner. The soils are poor in nutrients, and thus would only manure was insufficient. The increase of the active substances it is appropriate to use any of several kinds of elicitors. The most suitable varieties would malting barley varieties Sebastian, which includes most of the active substances.eng
dc.date.accepted2015-06-01
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineZemědělstvícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam