dc.contributor.advisor | Trávníček, Jan | |
dc.contributor.author | Jakešová, Jitka | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T10:59:25Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T10:59:25Z | |
dc.date.issued | 2015 | |
dc.date.submitted | 2015-04-24 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/12336 | |
dc.description.abstract | Mléko je významným přirozeným zdrojem jódu v lidské výživě. Obsah jódu v mléce je objektivním ukazatelem saturace dojnic jódem. Práce přináší údaje o obsahu jódu v mléce a mléčné syrovátce v průběhu laktace a další vlivy, které na jeho obsah působí. Do pokusu bylo zařazeno 12 dojnic na počátku laktace z chovu Haklovy Dvory nacházející se v blízkosti Českých Budějovic. Vzorky mléka byly odebírány s kontrolou užitkovosti v pravidelných intervalech jednou měsíčně od srpna do listopadu 2014. Obsah jódu byl stanoven spekrometricky po alkalickém spalování vzorku. Průměrný obsah jódu v mléce v srpnu 2014 byl 169,63 ? 70,39 g.l-1, v září 202,25 ? 65,08 g.l-1, na začátku listopadu (náhradní odběr za říjen) 183,91 ? 65,31 g.l-1 a na konci listopadu 2014 216,56 ? 68,67 g.l-1. Průměrný obsah jódu v syrovátce se v srpnu nemohl uskutečnit, v září byl 140,5 ? 55,3 g.l-1, na začátku listopadu 131,5 ? 45,9 g.l-1 a na konci listopadu 2014 168,2 ? 77, 8 g.l-1. Hodnoty obsahu jódu v mléce i v syrovátce odpovídají rozmezí pro doporučovaný denní příjem jódu. | cze |
dc.format | 55 s. | |
dc.format | 55 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | jód | cze |
dc.subject | kravské mléko | cze |
dc.subject | mléčná syrovátka | cze |
dc.subject | iodine | eng |
dc.subject | cow´s milk | eng |
dc.subject | milk whey | eng |
dc.title | Obsah jódu v mléce a mléčné syrovátce v průběhu laktace | cze |
dc.title.alternative | Iodine content in milk and milk whey during lactation | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 37548 | |
dc.description.abstract-translated | Milk is an important natural resource of iodine in human nutrition. The content of iodine in milk is an objective indicator of iodine saturation of cows. My work shows data about iodine content in milk and whey during lactation and other factors which affect the iodine contents. The experiment includes 12 milkers at the beginning of their lactation. This milkers are from breeding Haklovy Dvory, which is situated near České Budějovice. Samples of milk were collected with monitoring performance regularly once a month since August to November 2014. The iodine content was determined spectrometrically after alkaline burning of the sample. The average content of iodine in milk in August 2014 was 169.63 ? 70.39 g.l-1, in September 202.25 ? 65.08 g.l-1, at the beginning of November (substitute sampling for October) 183.91 ? 65, 31 g.l-1 and at the end of November 2014 216.56 ? 68.67 g.l-1. The average iodine content in whey in August could not be realized. The average iodine content in whey in September was 140.5 ? 55,3 g.l-1, at the beginning of November 131.5 ? 45,9 g.l-1 and at the end of November 2014 168.2 ? 77, 8 g.l-1. The iodine content in the milk whey corresponds with the range for the recommended daily ration of iodine. | eng |
dc.date.accepted | 2015-06-15 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Agroekologie | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |