• Přihlásit se
    Zobrazit záznam 
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zemědělská fakulta
    • Zobrazit záznam
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Bakalářské práce
    • Zemědělská fakulta
    • Zobrazit záznam
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Vliv složení mateřského mléka a zdroje dusíkatých látek v krmné směsi na zvyšování resistence rostoucích brojlerových králíků k poruchám trávení

    Thumbnail
    Zobrazit/otevřít
    Plný text práce (1.562Mb)
    Posudek vedoucího práce (620.4Kb)
    Posudek oponenta práce (828.3Kb)
    Průběh obhajoby práce (70.38Kb)
    Datum
    2014
    Autor
    Přídová, Lenka
    Metadata
    Zobrazit celý záznam
    Abstrakt
    Nedávné nálezy ukázaly, že lupina bílá je vhodným alternativním zdrojem dusíkatých látek pro krmné směsi brojlerových králíků. Bylo zjištěno, že lupina bílá může zcela nahradit dosud běžně používaný sójový extrahovaný šrot, kterému se ve vyšších koncentracích připisuje negativní vliv na zdraví trávicího traktu. Pro výkrm králíků jsou tedy celá semena lupiny bílé vhodným zdrojem dusíkatých látek. Semena lupiny bílé jsou také významným zdrojem tuku s příznivým profilem a složením mastných kyselin. V dalších experimentech tak bylo zjištěno, že přídavek lupiny bílé do laktační diety samic králíků významně zvýšil denní produkci mléka a mléčného tuku, ve kterém signifikantně snižuje obsah nasycených mastných kyselin a významně zvyšuje procentické zastoupení kyseliny olejové, linolenové a eikosapentaenové (EPA). Takováto mléčná výživa králíčat, spolu s podáváním výkrmové směsi od 17. dne věku obsahující též lupinu bílou, významně snížila index zdravotního rizika králíků v prvních týdnech po odstavu. Není však objasněno, zda příznivý zdravotní stav odstavených králíků byl důsledkem vyššího obsahu kyseliny EPA v mléce, které jsou připisovány pro organismus významné fyziologické a imunitní funkce, či byl lepší zdravotní stav dán skutečností, že králíci přijímali výkrmovou dietu obsahující lupinu bílou, ve srovnání s králíky, kterým byla podávána dieta se sójovým extrahovaným šrotem. Ve srovnání se sójou má lupina bílá také vyšší obsah oligosacharidů rafinosové řady, kterým je připisován prebiotický efekt. Přídavek lupiny bílé do výkrmové směsi tak může příznivě ovlivnit fermentační aktivitu mikroflóry slepého střeva králíků, a tím zvyšovat resistenci odstavených králíků k poruchám trávení. Z uvedeného je zřejmé, že existuje celá řada nevyjasněných otázek, které je potřeba experimentálně vysvětlit.
    URI
    https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/12069
    Kolekce
    • Zemědělská fakulta

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Procházet

    Vše v repozitářiTypy publikacíDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

    Můj účet

    Přihlásit seZaregistrovat se

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV