dc.contributor.author | Mikulová, Magda | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T09:59:27Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T09:59:27Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.date.submitted | 2012-04-20 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/11665 | |
dc.description.abstract | Cílem práce bylo analyzovat množství volných mastných kyselin, obsah celkového počtu mikroorganismů a psychrotrofních lipolytických bakterií v bazénových vzorcích syrového kravského mléka u chovů s odlišnou technologií dojení. Sledování proběhlo v průběhu let 2007-2010 na dvaceti farmách pocházejících z různých krajů České republiky s odlišnou technologií dojení. Pro stanovení obsahu volných mastných kyselin byla použita metoda Extrakčně titrační. U chovů s dojením na stání do potrubí byly prokázány statisticky významné nejvyšší průměrné hodnoty volných mastných kyselin (3,88 mmol?100g-1;
P<0.001) a psychrotrofních lipolytických bakterií (PLM) (696 CFU?ml-1).
V chovech se systémem automatického dojení byly zjištěny nejnižší obsahy VMK (1,54 mmol?100g-1), střední hodnoty byly zjištěny u farem s dojírnou.
Z hlediska omezení nárůstu psychrotrofních bakterií a zejména psychrotrofních lipolytických bakterií v podmínkách chladového uskladnění syrového mléka se jeví jako optimální teplota 4 °C, která výrazně inhibuje nárůst jak mezofilních tak i psychrotrofních bakterií a současně při této teplotě dochází k pozvolnějšímu nárůstu hodnot volných mastných kyselin v porovnání s teplotami 6,5 a 10 °C. | cze |
dc.format | 55 s. (115 64 znaků) | |
dc.format | 55 s. (115 64 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | volné mastné kyseliny; psychrotrofní lipolytické bakterie; somatické buňky; lipolýza; technologie dojení; mechanický stres mléka | cze |
dc.subject | free fatty acids; psychrotrophic lipolytic bacteria; somatic cells; lipolysis; milking technology; mechanical stress of milk | eng |
dc.title | Psychrotrofní lipolytické bakterie a obsah volných mastných kyselin v bazénových vzorcích syrového kravského mléka | cze |
dc.title.alternative | Psychrotrophic lipolytic bacteria and content of free fatty acids in bulk samples of cow?s raw milk | eng |
dc.type | disertační práce | cze |
dc.identifier.stag | 17921 | |
dc.description.abstract-translated | The objective of the study was to analyze the relationship of psychrotrophic lipolytic bacteria in bulk samples of cow?s raw milk and their metabolic activity based on the content of free fatty acids and identifying the factors that may influence their levels. The contents of free fatty acids (FFA) and counts of total bacteria, psychrotrophic lipolytic bacteria (PLiBC) and somatic cells were determined in 150 samples of cow?s bulk raw milk on 20 farms with three different milking technologies in South Bohemia during 2008?10. FFA were determined using an extraction-titration method. Within the compared technologies, the highest mean values of FFA
(38,8 mmol?kg-1; P<0,001) and PLiBC (696 CFU?ml?1) were observed on farms with pipeline milking in stalls. The lowest mean FFA level (15,4 mmol?kg-1) was determined on farms with an automatic milking system. Medium values were determined on farms with parlour milking.
From the aspect of the inhibition of an increase in psychrotrophic bacteria, and mainly in psychrotrophic lipolytic bacteria in conditions of cold storage of raw milk the temperature of 4°C seems optimum as it markedly inhibits the growth of mesophilic and psychrotrophic bacteria and at the same time the increase in the values of free fatty acids is slower at this temperature compared to the temperatures of 6,5 and 10°C. | eng |
dc.date.accepted | 2012-05-31 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Zoohygiena a prevence chorob hospodářských zvířat | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Ph.D. | |
dc.thesis.degree-program | Zootechnika | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |