Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorZajíc, Tomáš
dc.contributor.authorKrejsa, Jakub
dc.date.accessioned2021-11-19T11:45:34Z
dc.date.available2021-11-19T11:45:34Z
dc.date.issued2015
dc.date.submitted2015-05-04
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/123456789/1109
dc.description.abstractKonzumace rybího masa v České republice je na velice nízké úrovni. Jeden z možných faktorů, který tuto skutečnost ovlivňuje je nízká informovanost zákazníka neboli konzumenta. Diplomová práce "Kvalita lipidů našich hospodářsky významných druhů ryb" pracuje se seznamem devatenácti hospodářsky nejvýznamnějších druhů ryb, do kterých byly zařazeny i ryby nejen z rybničního obhospodařování a intenzivních chovů, ale i takové druhy, které jsou zajímavé pro konzumaci z pohledu sportovních rybářů. Odebrané vzorky jednotlivých ryb byly primárně použity pro analýzy obsahu tuku a kompozice mastných kyselin. Tím došlo k vytvoření velice zajímavých výsledků v této oblasti a vytvoření podkladů pro další analýzy jako je stanovení aterogenního a trombogenního indexu či sestavení tabulky nutričních hodnot zmíněných jako "Big 7" (obsah tuku a z něj podíl nasycených mastných kyselin, obsah sacharidů a z nich podíl cukrů, obsah bílkovin, obsah soli a energetická hodnota) u jednotlivých druhů ryb dle nařízení ES 1169/2011. Výsledky této práce potvrdily, že obsah tuku a jeho kompozice je vysoce ovlivněn druhem přijímané potravy. Ryby chované polointenzivním způsobem s největším obsa-hem tuku jsou kapr obecný (7,62 ? 2,9 %) a tolstolobik bílý (6,87 ? 1,37 %). Naproti tomu ryby dravé vykazovaly zastoupení tuku zpravidla do 1 %. Ryby z extenzivních chovů nebo druhy sportovně ulovené jsou v obsahu tuku vyrovnanější. Nejtučnější rybou z této skupiny je cejnek malý (5,52 ? 0,44 %) a nejnižší obsah vykazoval karas stříbřitý (1,14 ? 0,38 %). Byly rovněž porovnávány druhy chované v akvakultuře a zároveň vyskytující se ve volných vodách (kapr obecný, pstruh duhový, síh peleď, lín obecný, sumec velký). Kompozice mastných kyselin je významně závislá na obsahu tuku. Ryby dravé obsahují 195 - 219 mg×100 g-1, signifikantně nejvíce (p0,05) pak bylo zjištěno u síha peledě z extenzivního chovu (1048 mg×100 g-1 EPA + DHA). Podíl SFA byl u většiny ryb pod 30 %, obsah MUFA byl nejvyšší u kapra obecného (52,71 ? 7,75 %), nejméně obsahoval okoun říční (18,83 ? 1,12 %). Štika obecná, candát obecný a okoun říční obsahují relativně nejvíce PUFA, a to přes 50 %. Všechny druhy ryb (s výjimkou tlamouna nilského) v této studii vykazují hodnoty aterogenního indexu pod 0,5 a trombogenního indexu pod 0,4. Z výsledků nutričních hodnot uváděných do seznamu "Big 7" byla vypočtena celková energetická hodnota. Vyšší energetická hodnota je přímo úměrná zvyšujícímu se obsahu tuku. Rybí druhy zahrnuté do této diplomové práce vykazují celkovou energetickou hodnotu v rozmezí 500 - 900 kJ×100 g-1.Výsledky studie přinášejí ucelené, laboratorně potvrzené informace o nutričním složení našich ryb. Tato data mohou sloužit nejen ke zvýšení informovanosti zákazníků, ale zejména je předpoklad jejich využití chovateli a zpracovateli ryb coby nástroje pro naplnění povinnosti uvádět nutriční údaje na svých výrobcích dle ES 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.cze
dc.format93 s. (160 807 znaků)
dc.format93 s. (160 807 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectbílkovinycze
dc.subjectDHAcze
dc.subjectenergetická hodnotacze
dc.subjectEPAcze
dc.subjectkonzumacecze
dc.subjectmastné kyselinycze
dc.subjectMUFAcze
dc.subjectnutriční hodnotacze
dc.subjectPUFAcze
dc.subjectsacharidycze
dc.subjectSFAcze
dc.subjectsolicze
dc.subjecttukcze
dc.subjectAsheng
dc.subjectconsumptioneng
dc.subjectDHAeng
dc.subjectenergy valueeng
dc.subjectEPAeng
dc.subjectfateng
dc.subjectfatty acidseng
dc.subjectMUFAeng
dc.subjectnutritional valueeng
dc.subjectproteineng
dc.subjectPUFAeng
dc.subjectsacharideeng
dc.subjectSFAeng
dc.titleKvalita lipidů našich hospodářsky významných druhů rybcze
dc.title.alternativeThe lipid quality of our economically significant fish specieseng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag39016
dc.description.abstract-translatedThe level of fish consumption in the Czech Republic is very low. One of the possible factors influencing this situation is low awareness of the customer or consumer. The thesis "The Lipid Quality of our economically significant fish species" works with the list of nineteen economically most significant fish species not only including fish from the semi-intensive and intensive breeding, but also such species that are interesting for the consumption from the sport fishing point of view. The samples taken from particular fish were primarily used for the analysis of the fat content and fatty acid composition. The analysis established very interesting results in this field and created basis for further analysis for establishing atherogenic and thrombogenic index or for formation of nutritive values mentioned as "Big 7" (fat content and the ratio of fatty acid out of it, sacharide content and the sugar ratio in it, protein content, ash content and energy value) by particular fish species according to the regulation ES 1169/2011. The results of this work confirmed that the fat content and its composition are highly influenced by the type of ingested nourishment. The fish bred in semi-intensive way with the highest fat content are Common carp (7,62 ? 2,9 %) and Silver carp (6,87 ? 1,37 %). On the contrary the predatory fish evinced the fat content usually within 1%. The fish from extensive breeding or the types caught in sport fishing are in the fat con-tent more balanced. The fattest fish in this group is Silver Bream (5,52 ? 0,44 %) and the lowest content evinced Goldfish (1,14 ? 0,38 %). Also the species living in the aquaculture and living in the free waters as well were compared (Common carp, Rainbow trout, Peled, Tench, Wels catfish). The fatty acid composition significantly depends on the fat content. The predatory fish contain 195 - 219 mg×100 g-1, the most (p0,05) was found by the peled from the extensive breed (1048 mg×100 g-1 EPA + DHA). The participation of SFA by the most of the fish was under 30%, the content of MUFA was the highest by the Common carp (52,71 ? 7,75 %), the lowest by the European perch (18,83 ? 1,12 %). Pike, Zander and European perch contain relatively the most of PUFA, this is over 50%. All the fish species (Nile tilapia excluded) show in this study the values of atherogenic index below 0,5 and thrombogenic index below 0,4. The total energetic value was counted from the results of nutritional values presented in the "Big 7" list. The higher energetic value is directly proportional to the increasing fat content. The fish species included in this thesis show the total energetic value in the range of 500 - 900 kJ×100 g-1. The results of this study bring complete, laboratory proven information about the nutrition composition of our fish. This data can be appli-cable not only to increase the knowledge of the customers but mainly to be used by breeders and manufacturers of fish as an implement of fulfilling the duty of stating the nutrition facts on their products according to ES 1169/2011 on the providing infor-mation about the eatables to the consumers.eng
dc.date.accepted2015-06-11
dc.description.departmentFakulta rybářství a ochrany vodcze
dc.thesis.degree-disciplineRybářstvícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta rybářství a ochrany vodcze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZootechnikacze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam