dc.contributor.advisor | Pexová-Kalinová, Jana | |
dc.contributor.author | Bigasová, Věra | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T09:43:12Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T09:43:12Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.date.submitted | 2012-04-13 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/11064 | |
dc.description.abstract | Merlík čilský (Chenopodium chinoa) patří mezi nutričně velice hodnotné plodiny s mnohostranným využitím. Cílem této práce je formou literárního přehledu shrnout poznatky o složení semen merlíku čilského, zpracování, možnostech využití pro lidskou výživu, využití v dietách, vliv konzumace na zdraví, výrobcích na trhu a stavu pěstování a dostupnosti ve světě i v ČR.
Merlík čilský neobsahuje lepek, proto je vhodný pro lidi trpící celiakální sprue. Dá se předpokládat, že počet lidí s touto diagnózou se v České republice prudce zvýší, z důvodu rozšířeného screeningu, který se bude provádět. I pro zdravé jedince je chinoa, jako funkční potravina s vysokým obsahem kvalitních bílkovin rozšířením a obohacením stravy s pozitivním vlivem na lidský organismus. Součástí práce je mimo jiné i popis a fotodokumentace pěstování merlíku čilského a výsledky dotazníkové ankety zaměřené zkušenosti jedinců trpících celiakií s touto plodinou. | cze |
dc.format | 60 s. | |
dc.format | 60 s. | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | merlík čilský | cze |
dc.subject | složení | cze |
dc.subject | pěstování | cze |
dc.subject | využití | cze |
dc.subject | celiakie | cze |
dc.subject | quinoa | eng |
dc.subject | composition | eng |
dc.subject | growing | eng |
dc.subject | utilization | eng |
dc.subject | celiac sprue | eng |
dc.title | Význam a uplatnění merlíku čilského (Chenopodium quinoa Willd.) ve výživě člověka | cze |
dc.title.alternative | Value and utilization of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) in human nutrition | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 22524 | |
dc.description.abstract-translated | Quinoa (Chenopodium quinoa) is a nutritionally high-quality crop with versatile utilisation. The aim of this thesis was to summarize the knowledge about the composition of the seeds of quinoa, their processing, utilization for human nutrition, utilization in diets; the influence of consumption of quinoa on human?s health, products on the market and the situation of growing and availability in the world and in the Czech Republic.
Quinoa does not contain gluten, so it is a suitable foodstuff for people with the diagnosis celiac sprue. Now, we can expect that the number of people with this diagnosis will sharply increase in the Czech Republic, because of planned more detailed screening of the celiac sprue occurrence. Quinoa is as an excellent functional food high in quality protein and with positive impact on the human organism; therefore it is suitable for the extension and enrichment of diets healthy people too. The thesis includes also photographs of quinoa growing and the results of a questionnaire survey targeted to awareness of quinoa among people with celiac disease. | eng |
dc.date.accepted | 2012-06-11 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Trvale udržitelné systémy hospodaření v krajině | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |