Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorSuchý, Karel
dc.contributor.authorRůžek, Marek
dc.date.accessioned2021-11-30T09:42:57Z
dc.date.available2021-11-30T09:42:57Z
dc.date.issued2011
dc.date.submitted2011-04-15
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/123456789/11054
dc.description.abstractCílem práce bylo zmonitorovat množství obsahu dusičnanů v některých druzích zeleniny, a tím pomoci ve sledování zdravotní nezávadnosti zeleniny distribuované do obchodní sítě města Jindřichův Hradec v letech 2010 až 2011. Celkem bylo vyhodnoceno 206 vzorků zeleniny. Při výběru nakupovaných vzorků bylo snahou pokrýt základní skupiny zeleniny. Z listové zeleniny to byly čínské zelí a ledový salát, z kořenové zeleniny mrkev, petržel a ředkvička, z košťálovin kedluben a nakonec i brambor. V porovnání jednotlivých druhů obsahovaly nejnižší koncentraci dusičnanů vzorky kořenové zeleniny (mimo ředkviček), a brambor. Z kořenové zeleniny to byly petržel s průměrnou koncentrací 452 mg NO3-.kg-1 a mrkev s 241 mg NO3-.kg-1. Brambor v průměru obsahoval 230 mg NO3-.kg-1. Naopak nejvyšších koncentrací dusičnanů dosáhla košťálová zelenina, jmenovitě kedluben, který svým průměrným obsahem dosáhl na 1982 mg NO3-.kg-1.cze
dc.format48 s.
dc.format48 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectdusičnanycze
dc.subjectzeleninacze
dc.subjectlimitní množství nitrátůcze
dc.subjectnitrateseng
dc.subjectvegetableseng
dc.subjectcontenteng
dc.titleVyhodnocení obsahu nitrátů v základních druzích zeleniny distribuovaných obchodní sítí vybraných lokalitcze
dc.title.alternativeConclusion of study examining content of nitrates in basic species of vegetable distributed to the certain commercial network of merchandiserseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag19893
dc.description.abstract-translatedThe aim of this study was to examine content of nitrates as anti-nutritional factor in selected species of vegetable available in stores of Jindřichův Hradec. The study was carried out in years 2010 and 2011. Number of analysed samples reached 206. Due to the very wide range of vegetable diversity on the market the study was focused on basic categories. The green-stuff were represented by Chinese leaves and Iceberg lettuce, the root-vegetable by carrot, parsley and radishes. Finally there were put in test turnip cabbages and potatoes. The lowest amount of nitrates was determined in samples of root-vegetable except radishes and potatoes. Parsley contained 452 mg of NO3-.kg-1, carrot 241 mg NO3-.kg-1. The average of nitrate concentration in potatoes was 230 mg NO3-.kg-1. The other side of the scale occupied turnip cabbages containing 1982 mg NO3-.kg-1 in average.eng
dc.date.accepted2011-06-16
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgropodnikánícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam