Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorMarešová, Iveta
dc.contributor.authorNěmec, Petr
dc.date.accessioned2021-11-30T09:42:21Z
dc.date.available2021-11-30T09:42:21Z
dc.date.issued2011
dc.date.submitted2011-04-15
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/123456789/11027
dc.description.abstractPředložená bakalářská práce se zabývá problematikou lignanů (fytoestrogenů) v naší potravě. Úvod práce je zaměřen na charakteristiku lignanů, které patří mezi ne ještě zcela prozkoumanou skupinu látek, obsažených v různých částech rostlin. V práci je podán přehled nejvíce využívaných plodin (sója, len a obiloviny), ze kterých bylo izolováno velké množství lignanů a dalších látek s estrogenním účinkem. Dále jsou v práci uvedeny přehledy látek obsažených v plodinách a mechanismy jejich působení v lidském organismu. Jejich využití je velice prospěšné v prevenci závažných takzvaně civilizačních chorob. Na konci práce je poukázáno na různé metody separace lignanů z rostlin.cze
dc.format41 s. (54 982 znaků)
dc.format41 s. (54 982 znaků)
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectlignanycze
dc.subjectfytoestrogenycze
dc.subjectpolyfenolycze
dc.subjectzdroje potravycze
dc.subjectbiologické účinkycze
dc.subjectlignanseng
dc.subjectphytoestrogenseng
dc.subjectpolyphenolseng
dc.subjectfood sourceseng
dc.subjectbiological effectseng
dc.titlePřírodní zdroje lignanů v naší potravěcze
dc.title.alternativeNatural sources of lignans in our dieteng
dc.typebakalářská prácecze
dc.identifier.stag19684
dc.description.abstract-translatedThis bachelor thesis deals with lignans (phytoestrogens) in our diet. Preliminary of the work is focused on the characteristic of lignans, which belongs to the not entirely explored group of substances contained in various parts of the plant. The work reviews the most utilized crops (soy, flax, and cereals), from which was isolated a large amount of lignans and other compounds with estrogenic activity. Furthermore, there is introduced the list of substances contained in crops and mechanisms of their action in the human body. Their use is very beneficial in the prevention of serious diseases, so-called civilization. At the end of the work, there are highlighted various methods of separation of lignans from plants.eng
dc.date.accepted2011-06-16
dc.description.departmentZemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-disciplineAgropodnikánícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Zemědělská fakultacze
dc.thesis.degree-nameBc.
dc.thesis.degree-programZemědělstvícze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam