dc.contributor.advisor | Marešová, Iveta | |
dc.contributor.author | Němec, Petr | |
dc.date.accessioned | 2021-11-30T09:42:21Z | |
dc.date.available | 2021-11-30T09:42:21Z | |
dc.date.issued | 2011 | |
dc.date.submitted | 2011-04-15 | |
dc.identifier.uri | https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/11027 | |
dc.description.abstract | Předložená bakalářská práce se zabývá problematikou lignanů (fytoestrogenů) v naší potravě. Úvod práce je zaměřen na charakteristiku lignanů, které patří mezi ne ještě zcela prozkoumanou skupinu látek, obsažených v různých částech rostlin. V práci je podán přehled nejvíce využívaných plodin (sója, len a obiloviny), ze kterých bylo izolováno velké množství lignanů a dalších látek s estrogenním účinkem. Dále jsou v práci uvedeny přehledy látek obsažených v plodinách a mechanismy jejich působení v lidském organismu. Jejich využití je velice prospěšné v prevenci závažných takzvaně civilizačních chorob. Na konci práce je poukázáno na různé metody separace lignanů z rostlin. | cze |
dc.format | 41 s. (54 982 znaků) | |
dc.format | 41 s. (54 982 znaků) | |
dc.language.iso | cze | |
dc.publisher | Jihočeská univerzita | cze |
dc.rights | Bez omezení | |
dc.subject | lignany | cze |
dc.subject | fytoestrogeny | cze |
dc.subject | polyfenoly | cze |
dc.subject | zdroje potravy | cze |
dc.subject | biologické účinky | cze |
dc.subject | lignans | eng |
dc.subject | phytoestrogens | eng |
dc.subject | polyphenols | eng |
dc.subject | food sources | eng |
dc.subject | biological effects | eng |
dc.title | Přírodní zdroje lignanů v naší potravě | cze |
dc.title.alternative | Natural sources of lignans in our diet | eng |
dc.type | bakalářská práce | cze |
dc.identifier.stag | 19684 | |
dc.description.abstract-translated | This bachelor thesis deals with lignans (phytoestrogens) in our diet. Preliminary of the work is focused on the characteristic of lignans, which belongs to the not entirely explored group of substances contained in various parts of the plant. The work reviews the most utilized crops (soy, flax, and cereals), from which was isolated a large amount of lignans and other compounds with estrogenic activity. Furthermore, there is introduced the list of substances contained in crops and mechanisms of their action in the human body. Their use is very beneficial in the prevention of serious diseases, so-called civilization. At the end of the work, there are highlighted various methods of separation of lignans from plants. | eng |
dc.date.accepted | 2011-06-16 | |
dc.description.department | Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-discipline | Agropodnikání | cze |
dc.thesis.degree-grantor | Jihočeská univerzita. Zemědělská fakulta | cze |
dc.thesis.degree-name | Bc. | |
dc.thesis.degree-program | Zemědělství | cze |
dc.description.grade | Dokončená práce s úspěšnou obhajobou | cze |