Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.authorKočár, Petrcze
dc.contributor.authorBeneš, Jaromírcze
dc.contributor.authorPreusz, Michalcze
dc.contributor.authorVaněček, Zdeněkcze
dc.date.accessioned2021-01-18T09:54:57Z
dc.date.available2021-01-18T09:54:57Z
dc.date.issued2015cze
dc.identifier.issn0023-5830cze
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/123456789/107
dc.description.abstractHistorie využívání ječmene jako sladovnické a pivovarnické suroviny ve středověku a raném novověku byla dosud v prostředí českých zemí konstruována výhradně na základě studia archivních záznamů a dobových vyobrazení. Menší význam byl přikládán archeologickým nálezům. Neprávem opomenuty zůstaly archeobotanické nálezy rostlinných makrozbytků ječmene a ječného sladu z mladších historických epoch, ačkoli ve středoevropském kontextu jde z hlediska kvantity nálezů i jejich kvality o naprosto unikátní soubor. Cílem předloženého pojednání je proto v historicko-archeologickém kontextu poukázat na přínos archeobotaniky pro poznání historie ječmene a zároveň v celistvosti prezentovat veškeré nálezy ječného sladu z České republiky.cze
dc.formatp. 153–158cze
dc.language.isoczecze
dc.publisherVýzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.cze
dc.relation.ispartofKvasný průmysl. Časopis pro výrobu nápojů a biochemické technologie, volume 61, issue: 5cze
dc.subjectječmen, slad, makrozbytky, archeobotanika, archeologie, historiecze
dc.subjectbarley, malt, macro-residue, archaeobotany, archaeology, historyeng
dc.titleJečmen a ječný slad ve středověku a raném novověku v českých zemíchcze
dc.title.alternativeBarley and Malt in the Middle Age and Early Modern Period in Czech Landseng
dc.typearticlecze
dc.identifier.obd43877299cze
dc.description.abstract-translatedThe history of the barley use as a raw material for malt- and beer production in middle ages and early modern era was still in the environment of the czech lands constructed solely on the basis of archival records and historical pictures. Less importance was given to archaeological fi nds. Unjustly neglected remained fi nds of botanical macro remains of barley and barley malt from younger historical epochs, although in the Central European context it is in terms of quantity and quality of the fi ndings a unique fi le. The aim of this article is therefore historical and archaeological context to highlight the benefi ts of archaeo botany for understanding the history of barley, while the integrity of the present all fi ndings malt barley in Czech republic.eng
dc.peerreviewedyescze
dc.publicationstatuspostprintcze
dc.project.IDEE2.3.20.0289/PAPAVER - Centrum studia člověka a rostlin Evropy a severní Afriky doby poledovécze
dc.relation.publisherversionhttp://www.kvasnyprumysl.cz/cz/journal/2015/5/cze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam