Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisorAdámek, Zdeněk
dc.contributor.authorHulan, Petr
dc.date.accessioned2021-11-19T11:45:19Z
dc.date.available2021-11-19T11:45:19Z
dc.date.issued2012
dc.date.submitted2012-05-04
dc.identifier.urihttps://dspace.jcu.cz/handle/123456789/1075
dc.description.abstractÚčinnost hluboce zamrazených a opakovaně rozmrazených planktonních organismů není úplně objasněná, často bývá zpochybňována, avšak živinové složení a nutriční účinnost takového krmiva chybí. Cíl práce bylo vyhodnotit nutriční účinnost opakovaně rozmrazených nauplií Artemia salina a změny jejich chemického složení na základě růstu, přežití a výskytu případných deformací v průběhu ontogeneze halančíka rýžovištního Oryzias latipes. Jako kontrolní dieta byla zvolena živá, čerstvě nalíhlá artemie. Jako sledované skupiny byly zvoleny nauplie artemií trvale zamrazených na -14 °C, rozmrazených na + 4 °C a opět zamrazených a rozmrazených na + 25 °C a opět zamrazených artemií. Do pokusu byly nasazeny larvy ryb ve věku jednoho týdne po přechodu na vnější výživu. Před zahájení pokusu bylo ve vzorcích artemie stanoveno její živinové složení, a to až na úrovni mastných kyselin a aminokyselin Po ukončení pokusu bylo zjištěno, že halančík rýžovištní Oryzias latipes krmený živou artemií nejenže lépe rostl, ale měl i lepší přežití oproti ostatním skupinám ryb. Deformace ryb nebyly zjištěny žádné. Nutriční hodnota živé artemie se zdá být nejvyšší, avšak zamrazení na - 14 °C, rozmrazení na 25 °C a opětovné zamrazení na - 4 °C se zdá být vhodnější z hlediska obsahu aminokyselin a úprava trvalým zamrazením na - 14 °C se zdá být vhodnější z hlediska obsahu mastných kyselin. Příčinou je pravděpodobně skutečnost, že úpravou zamrazením se koncentrace některých živin snižuje vyplavením, zatímco u jiných se zvyšuje zahuštěním.cze
dc.format61 s.
dc.format61 s.
dc.language.isocze
dc.publisherJihočeská univerzitacze
dc.rightsBez omezení
dc.subjectOryzias latipescze
dc.subjectArtemia salinacze
dc.subjectnutriční účinnostcze
dc.subjectmražený zooplankton;cze
dc.subjectOryzias latipeseng
dc.subjectArtemia salinaeng
dc.subjectnutritional efficiencyeng
dc.subjectfrozen zooplanktoneng
dc.titleVliv opakovaného rozmrazení na nutriční účinnost nauplií Artemia salina pro raná vývojová stádia rybcze
dc.title.alternativeThe influence of repeated defrosting on nutritional efficiency of Artemia salina nauplii for early developmental stages of fisheng
dc.typediplomová prácecze
dc.identifier.stag24870
dc.description.abstract-translatedNutritional efficiency of deeply frosted and repeatedly defrosted zooplankton has not been totally clarified, and it is often questioned, however, the nutrients composition and effect of such deteriorated feed are missing. The aim of this study was to assess nutritional eddiciency of repeatedly defrosted nauplia Artemis salina, as well as changes in their chemical composition on the basis of the growth, survival and presence of the deformations in early ontogeny of Japanese medaka ( Oryzias latipes). The samples of fresh hatched artemia nauplii served as a control group. The experiment was carried out with samples of live nauplii, permanently frosted at -14°C, defrosted to 4°C and again frosted and defrosted to 25°C and frosted again. The larvae of medaka in the period of one week after shift to the exogenous nutrition were examined. Before the commencement of the experiment the composition of samples in terms of nutrient, amino acids and fatty acid contents was determined. The results proved that Oryzias latipes fed with live artemia not only grew better but also survived more that other fis in other treatments. No deformations were recorded Fish fed frozen food survived better than those fed with live Artemia. It was also found that fish fed live Artemia seems to be the highest however from the amino acid point of view it seems to be more appropriate to freeze it to -14°C, defreeze to 25°C and refreezing to -4°C. as for the fatty acids Artemia adjusted by the permanently freezing to -14°C. The processes of thawing and repeated freezing of artemia nauplii result in leaching of some nutrients but in the thickening of some others.eng
dc.date.accepted2012-06-14
dc.description.departmentFakulta rybářství a ochrany vodcze
dc.thesis.degree-disciplineRybářstvícze
dc.thesis.degree-grantorJihočeská univerzita. Fakulta rybářství a ochrany vodcze
dc.thesis.degree-nameIng.
dc.thesis.degree-programZootechnikacze
dc.description.gradeDokončená práce s úspěšnou obhajoboucze


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v

Zobrazit minimální záznam