• Přihlásit se
    Zobrazit záznam 
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Diplomové práce
    • Zemědělská fakulta
    • Zobrazit záznam
    •   Domovská stránka repozitáře publikací JU
    • Kvalifikační práce
    • Diplomové práce
    • Zemědělská fakulta
    • Zobrazit záznam
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Obsah mikroprvků v konzumních vejcích

    Thumbnail
    Zobrazit/otevřít
    Plný text práce (4.017Mb)
    Posudek vedoucího práce (367.9Kb)
    Posudek oponenta práce (166.3Kb)
    Průběh obhajoby práce (25.45Kb)
    Datum
    2009
    Autor
    Dušová, Hana
    Metadata
    Zobrazit celý záznam
    Abstrakt
    Cílem diplomové práce bylo analyticky ověřit aktuální stav mikroprvků (jódu, mědi, zinku a manganu) v konzumních vejcích. Výsledky výzkumu přináší informace o obsahu sledovaných mikroprvků ve vaječném žloutku a významu vajec jako zdroje těchto mikroprvků pro výživu člověka. Vejce pocházela v roce 2007 i 2008 ze 13 malochovů a ze 7 velkochovů. Průměrný obsah jódu v čerstvém žloutku vajec z velkochovů byl v roce 2007 1285,2 {±} 861,6 {µ}g{•}kg-1, zinku 63,71 {±} 31,08 mg{•}kg-1, mědi 7,42 {±} 4,88 mg{•}kg-1 a manganu 1,02 {±} 0,84 mg{•}kg-1. Průměrný obsah jódu v čerstvém žloutku vajec z malochovů byl v roce 2007 387,1 {±} 214,3 {µ}g{•}kg-1, mědi 10,90 {±} 5,28 mg{•}kg-1, zinku 73,54 {±} 44,33 mg{•}kg-1 a manganu 1,28 {±} 0,75 mg{•}kg-1. V roce 2008 byla průměrná koncentrace jódu v čerstvé hmotě žloutku vajec z velkochovů 1071,9 {±} 543,9 {µ}g{•}kg-1, Cu 20,63 {±} 8,85 mg{•}kg-1, Zn 29,59 {±} 8,67 mg{•}kg-1 a Mn 1,42 {±} 0,62 mg{•}kg-1. V roce 2008 byla průměrná koncentrace jódu čerstvé hmotě žloutku vajec z malochovů 340,7 {±} 330,6 {µ}g{•}kg-1, mědi 17,95 {±} 6,19 mg{•}kg-1, zinku 33,10 {±} 7,97 mg{•}kg-1 a manganu 1,22 {±} 0,54 mg{•}kg-1. Vejce z velkochovů kryjí denní potřebu jódu dospělého člověka z 6,8 - 13,5%, mědi z 13 -17,3%, zinku z 2,5 - 3,1% a manganu z 0,4 - 1,1%. Ze získaných výsledků vyplývá, že pouze obsah jódu ve žloutku je zřetelně ovlivněn jeho příjmem krmnou dávkou, intenzitou snášky a stádiem snáškového cyklu. U ostatních prvků uvedené závislosti nebyly jednoznačné. Koncentrace jódu ve vaječném žloutku byla stanovena spektrofotometricky metodou podle Sandell-Kolthoffa, modifikovanou Bednářem et al., (1964). Obsahy zinku, manganu a mědi ve vaječném žloutku byly stanoveny metodou plamenné absorpční spektrofotometrie (AAS).
    URI
    https://dspace.jcu.cz/handle/123456789/10670
    Kolekce
    • Zemědělská fakulta

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV
     

     

    Procházet

    Vše v repozitářiTypy publikacíDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

    Můj účet

    Přihlásit seZaregistrovat se

    DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
    Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Na tomto webu jsou používány pouze cookies nezbytně nutné pro zajištění fungování webu, pro které není nutné získat souhlas.
    Theme by 
    Atmire NV